Foto: TK
Foto: TKVis mer

Farger på de aller minste datamaskinene

Nå kommer både HP og Compaq med PDAer (Personlig Digital Assistent) med fargeskjerm. Maskinene er basert på den nye versjonen av Windows CE som slippes i disse dager. I tillegg til støtte for farger, har også denne versjonen fått finesser de aller tyngste brukerne vil være interessert i.

Windows CE er en svært lett utgave av Windows som lastes fra ROM i PDAen. Det betyr i praksis ingen oppstarttid, og er derfor et godt alternativ for lett reisebruk (epost, tidsplanlegger, kunderegister o.l.). Hovedkonkurrenten for akkurat denne typen enheter er utvilsomt Palm Pilot, som også vil slippe en ny og forbedret utgave i løpet av våren.

HP og Compaq først ute

HP kommer med modellen HP Jornada 420, og Compaq med modellen Aero 2100. Begge modellene er basert på input med en penn på trykkfølsom skjerm på samme måte som Palm Pilot.

HP Jornada 420 har en 100 MHz Hitachi prosessor, og har 8 MB minne som kan utvides til 16 for de som ønsker det. Anbefalt utsalgspris fra HP-Norge blir 4 760,- eks.mva. Batteret er et oppladbart Lithium-ion med en levetid på ca. 6 timer kontinuerlig bruk før det må lades. Vær oppmerksom på at denne levetiden tar utgangspunkt i at lysstyrken på skjermen ikke er for intens. Med mer intens lysstyrke går levetiden betydelig ned.

Programvaren som leveres med Jornada 420 inkluderer HP Backup, Omnisolve (forretningskalkulator) og Btask (navigere mellom applikasjoner). Disse programmene vil ligge i ROM. I tillegg får du med trio Phonemanager 2.0 for SMS-meldinger, Quicken ExpensAble (økonomiplanlegging) og Outside In (lese epost-tillegg).

Compaqen vil komme i tre modeller, hvorav to har 16 MB internminne og én har 8 MB. Alle modellene er basert på en 80 MHz NEC-prosessor. Også disse maskinene har et lithium-ion batteri med en levetid på ca. 6 timer. Prisen er ikke kjent enda, men det er sannsynlig at den vil havne i samme område som HPs modell.

Interessant også for tunge brukere

Den nye utgaven av Windows CE har så langt gått under kodenavnet Wyvern, og har i tillegg til støtte for farger også fått funksjoner spesielt tunge kontorbrukere vil sette pris. Versjonen har støtte for Visual Basic, Active Data Objects (kobling til database) og Microsoft Foundation Classes (programmerings-bibliotek). Disse funksjonene kan legges i en ROM-brikke, men verken HP eller Compaq vil gjøre dette på de nye modellene som kommer nå. Alternativet er å laste i internminnet, men da går ytelsen ned.