Får ikke det vi betaler for?

Hei,

Jeg lurer på om det finnes noe form for regulering når det gjelder internet leverandører og deres leveringer. Uten untak betaler hele norges befolkning for hastigheter som de ikke får i realiteten. Leverandører fraskriver seg ansvar i form at man er avhengig av lengden fra sentralen. Er dette noe som kan reguleres i forhold til den egentlige hastigheten man får inn i huset ?

Jasmin, Fredrikstad

Datadoktoren svarer

Hei

At alle i Norge uten unntak betaler for mer enn de får er vel ikke helt korrekt. Det er mange ting å ta hensyn til når man priser en nettforbindelse.

En ting ar at man ikke til en hver tid får den maksimale hastigheten abonnementet tilbyr. Det er ikke mulig i praksis, siden nettleverandøren ikke kan kontrollere trafikken ute på nettet, bare den delen de selv eier.

En annen ting er at du betaler for opptil en viss båndbredde, men at det ikke er mulig å oppnå denne hastigheten. Dette skyldes at prismodellen ikke er trinnløs eller per bit/sek i hastighet, men opererer med en håndfull prisområder.

Hvis du bestiller en forbindelse opp til en viss hastighet, og denne ligger lavere enn det selve ledningsforbindelsen kan levere, betaler du faktisk for det du får.

Problemet oppstår når du betaler for en viss hastighet, men denne ligger litt under det ledningsforbindelsen klarer. Da må du enten bite i det sure eplet eller bestille et abonnement med en hastighet du faktisk kan oppnå og betale noe mindre.

Det kan oppleves som lureri, og er en måte å få mest mulig betalt av kundene, uten å levere hele pakka. Men siden du har valget mellom å betale for det du faktisk kan få eller det du kanskje kan få under heldige omstendigheter, så er det i grunnen opp til deg å ta dette valget.

Så lenge det finnes alternative leverandører på din ledningsforbindelse kan du også sjekke hvilken leverandør som gir deg riktigst pris for hastigheten som realistisk kan oppnås.

Siden netthastighet er mer variabelt ute på nettet enn innenfor leverandørenes nett vil mange heller betale for å få så mye som mulig enn "riktig" pris. Det er neppe noe håp om at myndighetene vil gripe inn i bruken av denne prismodellen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar