FancyCache

SSD som hurtigminne bedre enn systemdisk? Vi har testet.

Det ideelle ville selvsagt vært å ha all lagring på SSD, men er det nødvendig? I mange tilfeller er det ikke det. Når forskjellen på innlesing av datafiler blir så liten at den ikke merkes, er det bortkastede penger. Det samme gjelder når man skal spille av mediedata, da er det ikke noe poeng at lagringsmediet er 1000 ganger raskere enn nødvendig.

Den mest utbredte løsningen er å bruke SSD til systemdisk, og lagre alle data på en roterende disk. Det fungerer utmerket, maskinen oppleves som bedre enn ny etter å ha installert en SSD.

Men det er ikke alt man gjør som drar nytte av SSD-ens overlegne ytelse. Jobber du ofte med store eller mange filer på den roterende disken får du ingen glede av hastigheten på SSD-en. Finnes det løsninger på det?

Les våre tester av SSD

SSD som cache

Et hurtigminne ('cache' på engelsk) brukes vanligvis til midlertidig lagring av det som brukes mest, og når man slår av maskinen forsvinner innholdet. Dette skjer både inne i prosessoren og i deler av arbeidsminnet, samt i elektronikkdelen i harddiskene.

Men når man bruker en SSD som hurtigminne slettes ikke dataene når du slår av maskinen. Hva som lagres styres av en programvare som prioriterer lagring av de dataene som er mest etterspurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed vil alltid oppstartsfilene i operativsystemet, programfilene, innstillinger og så videre bli lagret på SSD for rask innlesning.

Men datafilene du bruker vil også lagres på SSD, slik at de både blir raskt lest inn og raskt endret når det gjøres endringer.

Det skjer ikke når SSD bare brukes til systemdisk.

Nytten av dette er åpenbar. Driver du med spill vil baner og brett bli lagret på SSD, og lest inn i spillet langt raskere neste gang du trenger dem.

Jobber du med store bildefiler, video eller mange lydfiler i et musikkprogram vil også disse kunne befinne seg på SSD hvis de blir ofte brukt.

Alt du gjør blir med andre ord raskere, ikke bare oppstart, innlesning av programmer og intern husholdning i Windows.

Hvilke løsninger finnes?

Det finnes hybriddisker med SDD integrert i disk-kontrolleren. Seagate Momentus XT er foreløpig den eneste tilgjengelige løsningen.

OCZ har også en løsning hvor både diskkontroller og disk sitter på et egt PCIe-kort, og en SSD pluss programvareløsning Synapse, som vi har testet her. Crucial kommer også med en tilsvarende løsning med den samme Dataplex-programvaren, som ikke er tilgjengelig separat.

Men det er også programvare underveis som lar deg bruke en hvilken som helst SSD som hurtigminne: FancyCache er i åpen betautgave og lar deg teste gratis i 90 dager.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


FancyCache på testbenken

Vi lastet ned og installerte FancyCache på vår Core i7 testmaskin med 500 GB WD 7200 RPM harddisk. Som SSD til hurtigminne brukte vi Kingston HyperX.

FancyCache har mange brukerinnstillinger, i motsetning til Synapse som bare skulle installeres. Dessuten byr FancyCache på enda et hurtigminnenivå hvor en del av selve minnet (RAM) settes av og brukes. Har du mye minne kan dette være lurt, men det avhenger av hvor sultne programmene som brukes er på minne.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Ut fra testene fikk vi ganske ekstreme resultater med både minne og SSD aktivert.

SSD cache Foto: Brynjulf Blix
SSD cache Foto: Brynjulf Blix Vis mer
SSD + RAM cache Foto: Brynjulf Blix
SSD + RAM cache Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Målingene ved lagring av større datamengder var derimot langt mer variable.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det var også tydelig at det var de minnebaserte operasjonene som var kjappest.

Skriveytelse med RAM + SSD cache Foto: Brynjulf Blix
Skriveytelse med RAM + SSD cache Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Leseytelsen lå godt under Synapse-løsningen.

Leseytelse med RAM + SSD cache Foto: Brynjulf Blix
Leseytelse med RAM + SSD cache Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Konklusjon

Vi erfarte at den største gevinsten var ved kjøring av mange programmer samtidig, mindre ved oppstart og innlesing av programmer.

Men ytelsen var for variabel til at vi vil gi noe terningkast foreløpig.

Med store muligheter for å skreddersy kan du eksperimentere med å tilpasse programmet etter behov og tilgjengelige resurser som minne og størrelse på SSD.

Programmet kan du laste ned her.

Del gjerne dine erfaringer med oss og andre lesere i debatten under.