Facebook lanserer Portal, en smartskjerm for videochatting

- Facebook, tuller dere?

Dårlig mottakelse for Facebooks nye videochat-løsning.

HEI PORTAL: Nå har Facebook lansert en stor skjerm du kan chatte med. Det har ikke blitt godt mottatt av alle. Foto: Facebook
HEI PORTAL: Nå har Facebook lansert en stor skjerm du kan chatte med. Det har ikke blitt godt mottatt av alle. Foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Facebook, kongen av dårlig timing». Slik lyder det i en artikkel fra teknologinettstedet TechCrunch om det nye produktet Facebook lanserte i går, en slags smartskjerm med innebygd videokamera.

Den har fått navnet Portal, og meningen er at du skal ha den i stua di eller på kjøkkenet for å kunne videochatte med venner og familie når du måtte ønske. Og den er svær, så det nesten ser ut som de er der med deg.

Kameraet kan følge deg

- Høres nyttig ut. Alle du kjenner er på Facebook. Eller de var det i hvert fall, ting er litt annerledes nå, påpeker TechCrunch, som antagelig har den mye omtalte Cambridge Analytica-skandalen fra tidligere i år i tankene.

Kameraet på Portal skal ha 140 graders synsvinkel, noe som skal være nok til å fange opp hele stua.

En funksjon kalt Smart Camera gjør at kameraet kan gjenkjenne et menneske i bildet, og zoome inn på det. Reiser du deg opp og går rundt, vil kameraet følge deg, mens du fremdeles er zoomet inn på.

TO STØRRELSER: Facebooks nye videochat-løsning kommer i to varianter, Portal og Portal Plus. Førstnevnte har 10,1" 720p-skjerm og koster 199 dollar, mens sistnevnte har 15,6" 1080p-skjerm og koster 349 dollar. Foto: Facebook
TO STØRRELSER: Facebooks nye videochat-løsning kommer i to varianter, Portal og Portal Plus. Førstnevnte har 10,1" 720p-skjerm og koster 199 dollar, mens sistnevnte har 15,6" 1080p-skjerm og koster 349 dollar. Foto: Facebook Vis mer

- Det siste produktet du vil ha stirrende på deg

Høres det litt skummelt ut? TechCrunch er ikke de eneste som er skeptiske.

- Det stemmer. Facebook selger en dings med kamera som titter inn i hjemmet ditt, og de gjør det bare to uker etter at en massiv sikkerhetsbrist gjorde at den private informasjon til 90 millioner brukere havnet på avveie, skriver Wired.

- Det siste produktet du vil ha stirrende på deg, er tittelen på Forbes' artikkel om nyheten.

- I kjølvannet av et enormt sikkerhetsbrudd, tror enten Facebook vi er en gjeng med idioter som er klare for å gi mer av blodet vårt til teknologigiganten, eller så er vi faktisk en gjeng med idioter, fortsetter Forbes.

Utsatte lanseringen

Facebook skulle visstnok egentlig lansere Portal på sin utviklermesse F8 tidligere i år (der de i stedet endte opp med å slippe en Tinder-konkurrent), men holdt det igjen på grunn av den mye omtalte Cambridge Analytica-skandalen, ifølge TechCrunch.

- Måneder etter den originale lanseringsdatoen, kunne timingen fortsatt ikke vært verre, fortsetter teknologinettstedet.

Facebook bedyrer riktignok at Portal «er laget med personvern og sikkerhet i tankene».I et blogginnlegg understreker de at:

  • «Facebook ikke lytter til, ser eller beholder innholdet av Portal-videosamtalene dine. Dine Portal-samtaler forblir mellom deg og folkene du ringer. I tillegg er videosamtaler i Portal kryptert, slik at samtalene dine alltid er sikre.»
  • «For ekstra sikkerhet, bruker Smart Camera og Smart Sound kunstig intelligens-teknologi som kjører lokalt på Portal, og ikke på Facebooks servere. Portals kamera bruker ikke ansiktsgjenkjenning og identifiserer ikke hvem du er.»
  • «Som andre stemmestyrte enheter, sender Portal bare talekommandoer til Facebooks servere etter at du sier «Hei, Portal». Du kan slette din stemmehistorikk i portal i din aktivitetslogg i Facebook når som helst.»

Da vi ber Facebooks norske PR-kontakter om ytterligere kommentarer hva gjelder personvernet, sier de bare at det er «behørlig addressert» i overnevnte blogginnlegg.

AR-EFFEKTER: Facebook har lagt inn AR-effekter i kameraet på Portal, slik at du kan se ut som en katt når du snakker med barnebarna. Foto: Facebook
AR-EFFEKTER: Facebook har lagt inn AR-effekter i kameraet på Portal, slik at du kan se ut som en katt når du snakker med barnebarna. Foto: Facebook Vis mer

Se på video, lytt til musikk

I tillegg til videosamtaler, kan Portal også brukes til å se på bilder fra Facebook-bildebiblioteket ditt, se på videoer fra Facebook Watch eller spille musikk fra Spotify og Pandora.

Det omtales som en konkurrent til Amazon Echo Show eller Google Assistant-kompatible smartskjermer fra JBL og Lenovo.

Facebook Portal er per nå kun tilgjengelig i USA. Selskapet har ingen info om fremtidige lanseringsplaner, svarer de når vi spør om eventuell norsk salgsstart.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!