FALSK YOUTUBE: Trykker du på Legg til utvidelsen-knappen, gir du svindlere alle rettigheter til Facebook-profilen din. Skjermdump: Dinside
FALSK YOUTUBE: Trykker du på Legg til utvidelsen-knappen, gir du svindlere alle rettigheter til Facebook-profilen din. Skjermdump: DinsideVis mer

Facebook-svindel rammer brukere av Google Chrome

Ber deg aktivere et kodetillegg, men her bør det ringe en bjelle.

De siste timene har flere medier meldt om at «et nytt virus herjer Facebook». Det var Nettavisen som først skrev om det, og siden har de andre laget saker på bakgrunn av dette.

Det viser seg at dette er den samme svindelen som blant annet Jørund Heimholt i Datahjelperne omtalte for noen dager siden, og som rammer brukere av nettleseren Google Chrome.

Slik virker det:

Det starter med at du får en direktemelding i Facebook Messenger med ordet video, et smilefjes og en lenke. Trykker du på lenken, blir du sendt til en side som tilsynelatende inneholder en video, som i dette eksempelet:

Skjermdump: Dinside Vis mer

Klikker du på denne, blir du sendt videre til en falsk YouTube-side der du vil få spørsmål om du vil installere en utvidelse til nettleseren. Denne kan ha forskjellige navn, vi har sett «VabKi» og «Coyip»:

Skjermdump: Dinside Vis mer

Denne sørger ifølge Heimholt for at uinnvidde kan overvåke og endre data du legger inn på Facebook, og noe av det første den gjør er å spre meldingen videre til alle Facebook-vennene dine.

Chrome advarer deg riktignok om at utvidelsen kan lese og endre alle dataene dine på nettsidene du besøker, så her burde det ha ringt en bjelle.

Aksepterer du ikke å installere denne utvidelsen, har ingen skade skjedd.

Slik fjerner du svineriet:

Det skal ifølge flere rapporter være vanskelig å fjerne utvidelsen dersom du har installert den. Det gjøres vanligvis via Innstillinger -> Flere verktøy -> Utvidelser.

Hvis det ikke fungerer for deg, kan du prøve å nullstille Chrome. Da vil alle Chrome-utvidelser samtidig fjernes, og historikk og bokmerker som ikke er synkronisert gjennom Google vil gå tapt.

Du tilbakestiller Chrome via Innstillinger -> Avansert -> Tilbakestill.

Deretter anbefaler Heimholt å bytte passord i Facebook og aktivere toveis autentisering. Vi legger til at du også bør aktivere disse to innstillingene under avanserte innstillinger:

Hva med andre nettlesere?

Bruker du en annen nettleser, som i vårt tilfelle Microsoft Edge, blir du mest sannsynlig sendt til en side med tvilsom programvare, viser våre forsøk. Det kan være vanskelig å få lukket denne siden, men så vidt vi vet gjør den ingen annen skade:

Skjermdump: Dinside Vis mer

Les også: