- Facebook øker faren for kreft

Hever risikoen for en rekke helseproblemer, ifølge psykolog.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Virtuelle nettverk, som Facebook og MySpace, øker risikoen for alvorlige helseproblemer.

Hvorfor? Fordi det «minsker nivåene med ansikt-til-ansikt-kontakt».

Det hevder psykolog Aric Sigman, ifølge Daily Mail.

Å sende meldinger til folk istedenfor å møte dem personlig kan få omfattende helsekonsekvenser, tror Sigman.

Les også: Masseflukt fra Facebook

Endrer genenes funksjon

Antallet timer folk bruker ansikt-til-ansikt med andre har falt drastisk siden 1987, da bruken av elektroniske medier steg i været.

Dette kan øke faren for en rekke helseproblemer, som kreft, slag, hjertesykdom og demens, advarer Sigman i Biologist, tidsskriftet til Institute of Biology.

- Det ser ut til å være en forskjell mellom «virkelig og virtuell tilstedeværelse», sier han.

Hvordan enkelte gener oppfører seg, inkludert de som er involvert i kroppens immunsystem og stressreaksjoner, avhenger nemlig av hvor mye sosial kontakt du har med andre. Ifølge Sigman er nå 209 slike «sosialregulerte» gener identifisert.

Mindre menneskelig kontakt kan dessuten endre blodårenes funksjon, forstyrre kroppens hormonnivåer og påvirke den mentale prestasjonsevnen, mener psykologen.

Les også: Disse er de mest ensomme

- Gjør folk mer ensomme

Sosiale nettverkssider som MySpace og Facebook gjør det mulig for folk å holde kontakten via internettet. De kan utveksle bilder, spille mot hverandre og fortelle vennene sine hva de har gjort i løpet av dagen.

Men selv om disse nettverkene er designet for å bringe folk nærmere hverandre, tror Sigman at de faktisk gjør deg mer ensom.

Å treffe noen ansikt-til-ansikt har innvirkninger på kroppen som det å sende en e-mail ikke kan få til. For eksempel har det ikke samme effekt på nivåene av kosehormonet oksytocin – som blant annet spiller en rolle i knyttingen av sosiale bånd.

Les også: Ensomhet er arvelig

- Bekymret

- I løpet av to tiår har antallet folk som oppgir at de ikke har noen å diskutere viktige temaer med nesten tredoblet seg. Foreldre bruker også mindre tid med barna enn før, og andelen personer som jobber hjemme alene fortsetter å øke, fortsetter Sigman.

- Sosiale nettverkssider bør ha en positiv effekt på sosiallivet vårt, men det vi ser er noe ganske annet. De er ikke verktøy som forbedrer, men som erstatter. Jeg er bekymret for hvor dette kommer til å ende.

Les også: Slik unngår du hjemmekontorfengselet