Facebook Messenger får hemmelige samtaler

Ny funksjon skal lokke enda flere brukere til meldingstjenesten.

HEMMELIG TEKST: Snart vil du kunne utveksle krypterte meldinger med andre Facebook Messenger-brukere. Du kan også bestemme hvor lenge meldingene skal vises. Foto: FACEBOOK
HEMMELIG TEKST: Snart vil du kunne utveksle krypterte meldinger med andre Facebook Messenger-brukere. Du kan også bestemme hvor lenge meldingene skal vises. Foto: FACEBOOK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med rundt 900 millioner månedlige brukere, er Facebook Messenger nå verdens nest mest brukte meldingstjeneste bak WhatsApp, viser beregninger foretatt av Statista.com. Bare i løpet av siste året har tjenesten fått rundt 200 millioner flere brukere.

I Norge er muligens Facebook Messenger aller størst. I en spørreundersøkelse foretatt av Telenor, svarte hele 9 av 10 respondenter mellom 16 og 35 år at de brukte Facebook Messenger til å kommunisere.

LES OGSÅ: Nå kan du bli svindlet via TV-en

I kjølvannet av Snowden

Tjenesten får stadig nye funksjoner og forbedringer, sist ut er såkalte "Secret Conversations" - hemmelige samtaler. Slik funksjonalitet har ifølge Facebook fått en økende etterspørsel etter Edward Snowdens mye omtalte avsløringer om at USA har bedrevet hemmelig overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Funksjonen er foreløpig under utprøving hos et begrenset utvalg brukere, men målet er at den på sikt skal bli tilgjengelig for alle.

LES OGSÅ: Dette er bedre enn vanskelige passord

Slik fungerer det

TIMER: Du skal enkelt kunne bestemme hvor lenge hemmelige meldinger skal være synlige for samtalepartneren.
TIMER: Du skal enkelt kunne bestemme hvor lenge hemmelige meldinger skal være synlige for samtalepartneren. Vis mer


Hva er så en hemmelig samtale? I praksis er det snakk om kryptert tekst som utveksles mellom to enheter, for eksempel to mobiltelefoner. Denne samtalen blir ikke tilgjengelig på andre enheter du logger deg på, og du kan også sette tidsbegrensninger på hvor lenge meldingene skal være synlige i samtalen.

Du kan kun bruke ren tekst i en kryptert samtale, verken bilder, video eller formateringer støttes - i hvert fall ikke foreløpig. Man ofrer altså mye av funksjonaliteten hvis høyeste grad av sikkerhet er viktigst.

LES OGSÅ: Spionerer nettet på deg?

Ikke synlig for Facebook

Hva mener du?

Er dette noe vi har bruk for? (Avsluttet)
Nei, dette er bare en gavepakke til kriminelle(38%) 933
Hadde man kunnet stole på Facebook, så...(27%) 658
Ja, dette har jeg savnet(26%) 630
Vet ikke(9%) 227
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Secret Conversations benytter 256-bits kryptering, og løsningen er utviklet av Open Whisper Systems. Selskapet har også utviklet appen Signal Private Messenger, som benytter seg av de samme algoritmene. Tidligere i år ble samme kryptering også bakt inn i WhatsApp - som for øvrig også eies av Facebook. Kryptering står også sentralt i Apples iMessage-løsning.

I et dokument som beskriver løsningen i detalj, kommer det frem at det ikke er noen mulighet for tredjepart, Facebook inkludert, å dekryptere innholdet i hemmelige samtaler.

Dokumentet finner du her.

LES OGSÅ:
Messenger.com - Facebooks store hemmelighet
Nå blir det flere arrangermenter i Facebook-feeden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer