Facebook med store oppdateringer

Mark Zuckerberg åpnet den årlige F8-konferansen med å presentere mange store endringer.

Facebooks årlige utviklerkonferanse, F8, åpnet som vanlig med en såkalt keynote fra Mark Zuckerberg.

Og han gikk rett på sak – profilsiden får en komplett overhaling med et konsept kalt timeline.

Dette har Facebook-teamet jobbet med et helt år, der profilsiden blir fullstendig forandret. Mulighetene til å sette sitt personlige preg på siden er langt større, og profilsiden blir mer "intelligent".

Statusoppdateringer, bildeopplastinger etc. blir ikke bare postet i en kronologisk reversert liste – det nyeste blir som regel å finne på toppen, men Facebook sorterer innholdet smartere slik at høydepunktene fra tidligere også blir prioritert på profilsiden.

Facebook med store oppdateringer


Det betyr at du også kan legge til ting som har skjedd for lenge siden. Du kan for eksempel laste opp bryllupsbildene og koble dem til når de ble tatt, og en ny kartfunksjonalitet viser på et kart alle stedene du har vært mens du har oppdatert Facebook.

Apps får også en mer sentral rolle i denne timeline-visningen. De kan lage rapporter som kan vises på din tidslinje – stikkordet er "mer oppsummering, mindre detaljer". I følge Zuckerberg er det langt mer interessant å se oppsummeringer enn en laaang liste med enkeltinnslag. For eksempel kan treningsappen Runkeeper vise de siste 10 løpene dine på et kart i stedet for at hvert løp ligger spredt nedover i den lange listen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har også fullstendig kontroll over tidslinjen din. Du kan kontrollere hvem som får se hva, slette enkeltelementer, endre toppbildet etc. – slik at du selv styrer hvordan du vil fremstå for resten av verden, for vennene dine, for familien etc.

Vårt inntrykk foreløpig er svært positivt – dette er definitivt mer attraktivt enn den eksisterende profilsiden. Det høres også ut til at salen er fornøyd.

"Liker" i flere varianter

– Du ikke like en sang. Det kan hende du bare hører på den, sier Zuckerberg. Og dermed er det ikke lenger bare en "liker"-knapp. Du ser en film, du besøker en restaurant.

Og det er kanskje ikke like viktig som andre ting. Derfor dukker det opp på profilsiden din og i den nye "tickeren", men ikke nødvendigvis i alle andres nyhetsstrøm. Zuckerberg mener at folk har lyst til å oppdatere oftere, men ikke plage vennene sine, og nettopp derfor har Facebook tatt på seg jobben med å filtrere for den enkelte hva som vil være relevant. Det betyr også at du nok oftere må besøke profilsidene til de du bryr deg mer om.

Derfor trenger du heller ikke å godkjenne hver enkelt lille oppdatering. Godkjenner du Spotify får Spotify en egen boks på tidslinjen din, som oppdaterer seg med spillelister du deler, hva du har hørt på o.l. Du trenger ikke manuelt å godkjenne det hver gang.

Facebook med store oppdateringer


Facebook med store oppdateringer


Spotify med samtidig lytting

Og dette er ganske stilig – hvis en av vennene dine spiller en sang i Spotify, vises det i den nye tickeren. Du kan da klikke på sangen og høre den samtidig med vedkommende og så følge med videre. Ingen mer smuglytting på Justin Bieber, med andre ord.

Hører mange på den samme artisten, dukker det opp i nyhetsstrømmen – fordi Facebook antar at dette kanskje er viktig å få med seg.

Zuckerberg er også svært imponert over hva Spotify har fått til og inviterer Daniel Ek, grunnlegger av Spotify, opp på scenen.

I følge Daniel Ek spiller Spotify-brukere som kobler til Facebook-kontoen sin mer musikk og mer variert musikk enn andre Spotify-brukere og har dobbelt så høy sannsynlighet for å kjøpe musikk.

Og det er også en rekke andre musikktjenester som har gjort store endringer for å tilpasse seg de nye Facebook-mulighetene.

Det samme gjelder tv-serier og filmer

Har fem av vennene dine sett på en episode av Breaking Bad, dukker den opp i nyhetsstrømmen din, og i løpet av et klikk ser du også. Vel å merke hvis du bor i USA og har tilgang til Hulu …

Og nyheter. Har flere av vennene dine lest en nyhet gjennom en app som er koblet mot Facebooks nye sosiale graf (f.eks. Flipboard), vil du få beskjed om det. Leser flere av vennene dine om det samme emnet, får du beskjed om det.

I det hele tatt er det mange store, grunnleggende endringer Facebook nå vil rulle ut. Vi er spente på hvor lett det blir å styre personverninnstillingene her, men det får vi komme tilbake til når endringene er tilgjengelig for alle.