Med Social Graph skal det bli langt enklere å finne den informasjonen du søker på Facebook.
Med Social Graph skal det bli langt enklere å finne den informasjonen du søker på Facebook.Vis mer

Facebook lanserer Graph Search

Skal gjøre det mye enklere å søke fram den informasjonen du leter etter.

– Facebook har mer enn 1 milliard brukere, 240 milliarder bilder og 1 billion koblinger, innledet Mark Zuckerberg med i sin åpningstale under mandagens pressekonferanse fra selskapet.

Nesten alle aktive brukere har lagt inn informasjon om jobb, utdanning, interesser, steder de har vært og mye mye mer. Nå ønsker Facebook å sette alt dette i system, og gjøre det langt enklere for deg og meg å filtrere ut akkurat den informasjonen vi er på utkikk etter.

Normalt språk

Funksjonen det er snakk om har Facebook kalt Graph Search. Det er en ny søkemotor som leter opp informasjonen for deg på bakgrunn av et språk du ville benyttet i en muntlig sammenheng, relatert til personer, steder, bilder og interesser på Facebook.

For eksempel: "Personer fra Bergen som liker Beatles"

Eller: "Vis bilder jeg liker"

Eller: Venner som har gått på Arna Gymnas og liker James Bond

Eller: Finn restauranter i Oslo som mine venner har vært på

Eller: Vis bilder av meg fra før 2005 tatt i Barcelona

Sanntidssøk

Søkeresultatene dukker opp mens man skriver, og hvis du søker etter andre ting som ikke er direkte relatert til Facebook, vennene dine og åpne profiler, vil det foretas et generel nettsøk. Slike søk er det Microsofts Bing-tjeneste som leverer svarene på. Et eksempel kan for eksempel være "Hvordan blir været i Hammerfest i morgen".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under hele pressekonferansen ble det poengtert gang på gang at Facebook tar personvernet på alvor, og at du kun får opp søkeresultater dersom det er informasjon du har tilgang til i utgangspunktet.

Tjenesten er i beta fra og med i dag (mandag), og i første omgang er det bare et fåtall brukere som har tilgang. Etterhvert som indekseringen skrider fram, vil flere få tilgang, forteller Michael Gorman i Facebook.

Du finner litt mer informasjon her.

Samleside: Facebook-saker