Facebook-knappen kan spionere på deg

Chrome-utvidelse hindrer kontakt med Facebook utenfor Facebooks egne grenser.

Da Facebook for noen måneder siden lanserte den nye "liker"-knappen gjorde de et sjakktrekk. Hvem som helst kan bake den inn på sine nettsider og dermed gi sine besøkende muligheten til å like artikkelen og se hvor mange andre som har likt den fra før, og eieren av nettsiden kan blant annet se demografiske data om de som har likt en nettside.

Over natten var plutselig millioner av nettsider koblet direkte mot Facebook.

Er du logget inn på Facebook i en annen fane i nettleseren, kan du dessuten se hvem av dine venner som har likt en gitt artikkel.

Men, det betyr også at Facebook kan se deg. Det er det ikke mange som har tenkt over.

Liker-knappen legges nemlig til slik at nettsiden du surfer på gjør et kall mot Facebook. Dermed kan Facebook finne ut hvem du er og hvilken side du ser på - uten at du trykker på liker-knappen.

Slik ser Facebooks liker-knapp ut. Er du logget på Facebook i en annen fane, kan Facebook koble nettsiden du ser på med din brukerkonto.
Slik ser Facebooks liker-knapp ut. Er du logget på Facebook i en annen fane, kan Facebook koble nettsiden du ser på med din brukerkonto. Vis mer


Det samme gjelder boksen som finnes mange steder (også på DinSide), som lar deg bli fan av nettsiden. Du har kanskje lagt merke til at personene i boksen stort sett er dine venner om du er logget inn et annet sted i nettleseren?

Om de lagrer det? Sannsynligvis. I bruksvilkårene står det eksplisitt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

When you access Facebook from a computer, mobile phone, or other device, we may collect information from that device about your browser type, location, and IP address, as well as the pages you visit.

Vi gikk bruksvilkårene i sømmene:Og dette skrev du under på?

Målrettet reklame


Og, siden du strengt tatt aksesserer Facebook når du ser på en nettside som gjør et kall mot Facebook, er det naturlig å tro at denne aktiviteten knyttes til brukerprofilen din slik at du kan motta enda mer målrettet reklame. Å sitte på mengder av informasjon om brukerne er blitt hele forretningsmodellen for Facebook, som enkelte analytikere mener er verdt over 200 millarder kroner.

Én løsning er selvsagt å sørge for at du ikke surfer på andre ting mens du er logget på Facebook (altså logger av før du surfer videre), bruker en dedikert nettleser til Facebook e.l.

Facebook-liker

Hva synes du om at liker-knappen kan spionere på deg? (Avsluttet)
Det var jeg faktisk ikke klar over, men det skal jeg ta følgende av!(58%)
Var ikke klar over det, men for meg betyr det ingenting.(19%)
Dette var jeg klar over, men jeg bryr meg ikke om det.(12%)
Dette var jeg klar over, og jeg har allerede gjort tiltak for å sikre mitt eget personvern(11%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Enklere er det dersom du bruker Google Chrome. Da kan du laste ned utvidelsen Facebook Disconnect, som sørger for å hindre nettleseren din å kontakte Facebook med mindre du surfer på Facebooks egne sider. Utvikleren, Brian Kennish, jobber for Google med Chrome, men poengterer at Google ikke på noen måte har oppmuntret ham til å lage dette.

PS! Merk at det kun er liker-knappen og liker-boksen som fungerer slik at Facebook kan se hvem du er dersom du er logget inn i nettleseren. En vanlig "Del denne saken på Facebook"-knapp trenger ikke nødvendigvis å interagere med Facebook på denne måten.