Facebook introduserer Places

...men foreløpig må nordmenn vente.

Nå vil Facebook vite hvor du er.
Nå vil Facebook vite hvor du er. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke mange ukene siden vi skrev om lokasjonsbaserte nettjenester som Gowalla og FourSquare, som har stor suksess om dagen der brukerne i hovedsak rapporterer om hvor de er.

Selvsagt må Facebook også kaste seg på denne bølgen, og i natt norsk tid ble Facebook Places annonsert. Med Places kan Facebook-brukere rapportere til vennene sine om hvor de befinner seg, og samtidig tagge hvilke andre venner som eventuelt er med dem.

Samtidig får utviklere tilgang til et Places-API (et funksjonsbibliotek det går an å programmere mot), og eksisterende aktører kan derfor bake inn funksjonalitet i Facebook enda mer elegant enn til nå.

image: Facebook introduserer Places


iPhone-applikasjonen til Facebook ble i så måte oppgradert i samme slengen, men selv om også den norske versjonen er oppgradert, er tjenesten foreløpig kun tilgjengelig i USA.

...men hva med personvernet?

Den nye funksjonen vil selvsagt komme også hit til landet etter hvert, så det er bare å begynne å ta stilling til om dette er noe du vil være med på med en gang.

Én ting er at du kan velge å dele hvor du befinner seg, men det er ikke nødvendigvis så greit at andre venner kan fortelle resten av verden hvor du befinner deg nå.

Heldigvis har Facebook gitt brukerne muligheten til å hindre venner fra å "røpe" hvor du befinner deg; i hvert fall til en viss grad. Dette kan du styre på flere måter.

Slik gjør du:
Gå til brukerkonto=>personverninnstillinger. Velg egendefinert og tilpass:

image: Facebook introduserer Places


I første bolk, under "ting jeg deler", finner du følgende:

image: Facebook introduserer Places


Her kan du velge om du vil dele steder du sjekker inn på med venner, venners venner eller alle. Du kan også velge "tilpass" for å angi Facebook-venner du ikke vil at skal kunne se hvor du er.

Det andre krysset angir hvorvidt du vil at din plassering skal være synlig for andre brukere som er på samme sted.

Blar du litt lenger ned på siden, finner du følgende linje:

image: Facebook introduserer Places


Her angir du hvorvidt du godtar at venner kan sjekke deg inn (altså angi at "Jeg er på Peppe's Pizza, og det er Pål Joakim også".)

Som du ser har ikke denne funksjonen et standardvalg (bare "velg én"), så første gang noen prøver å sjekke deg inn på et sted, vil du få en notis fra Facebook på hvorvidt du ønsker at vennene dine skal kunne gjøre dette. Svarer du ja, vil det bli synlig på din profil når andre sjekker deg inn. Svarer du nei, vil det kun være synlig på den andres profil (men vil strengt tatt kunne være synlig for hele verden om vedkommende deler sine statusoppdateringer med hele verden).

I følge ReadWriteWeb skal det være mulig å forhindre andre i å kunne tagge deg overhodet, men vi kan ikke se å finne en slik innstilling i personvernsoppsettet. Har du noen gode tips på det punktet, hører vi fra deg i kommentarfeltet under artikkelen.

Hva synes du om Facebooks Places-funksjon?