<B>FOTBALLDEBUT:</B> Det er ikke første gang det vises live-TV på Facebook, men dagens Viasat-stunt er første gang det dreier seg om VM i fotball.
FOTBALLDEBUT: Det er ikke første gang det vises live-TV på Facebook, men dagens Viasat-stunt er første gang det dreier seg om VM i fotball.Vis mer

Facebook blir fotballboka

I dag skjer det ting på Facebook som du aldri har sett før. Stikkordet er "fotball-VM".

Det skulle nesten bare mangle. Facebook har blitt stedet hvor hele slekta treffes oftere enn i virkeligheten, og hvor selv venner du ikke visste var dine venner hopper inn i diskusjoner som om det bare var en dag eller to siden dere møttes sist.

Det er kort sagt stedet hvor nesten alle møtes. Ettersom fotball-VM i dag sparkes i gang i Sør-Afrika, og ettersom det skjer på et tidspunkt hvor ikke alle har kommet seg hjem fra jobb, har Viasat bestemt seg for å kjøre et lite PR-stunt som sannsynligvis ikke har blitt gjort før:

Åpningskampen mellom Sør-Afrika og Mexico vil bli vist gratis Facebook klokka 16 i dag.

Bli tilhenger - se gratis

Kampen vises også på Viasat 4 og på Viasats nett-TV-tjeneste OnDemand, men kan altså også bivånes på Viasats Facebook-side.

Alt du behøver gjøre for å få se kampen er å bli tilhenger av Viasat-gruppa, noe du kan gjøre her.

At du kan se kampen betyr naturligvis ikke at Viasat bare gjør dette for å være hyggelig med deg, selv om det også er en del av pakken. Ifølge presse- og informasjonsansvarlig Øystein Hygen Christensen i Viasat ønsker de å trekke oppmerksomhet mot sin egen on-demand-tjeneste:

TILHENGERSIDE: Her må du være medlem for å se fotball-VM på nett i dag.
TILHENGERSIDE: Her må du være medlem for å se fotball-VM på nett i dag. Vis mer


– I og med at vi tilbyr alle våre VM-kamper på Viasat OnDemand, er dette et stunt der vi ønsker å vise publikum at bildekvaliteten og brukeropplevelsen på nett faktisk kan være en fullgod TV-opplevelse, skriver Hygen Christensen i en epost til DinSide.no.

Les også: Her ser du fotball-VM gratis

Alle kan se

Størrelsen på avspilleren på Facebook blir på 760 piksler i bredden, og selve feeden hentes fra Viasat OnDemand. Det vil være mulig å diskutere kampen underveis, og Viasat legger også opp til diskusjoner og engasjement fra VM-studio.

– Muligheten for å komme i kontakt med publikum direkte er en av årsakene til at vi har valgt Facebook som vår VM-portal, skriver Hygen Christensen.

Du behøver ikke logge deg inn på Facebook for å se kampen, men du må altså være tilhenger av Viasats fotballside på Facebook. Det har ingenting å si om du bruker Mac, PC eller kjører Linux på maskinen din, for ettersom avspillingen foregår via Facebook er OSet du bruker irrelevant. Ifølge Hygen Christensen fra Viasat må en derimot ha Flash installert, noe som blant annet stenger iPhone, iPod Touch og iPad-brukerne ute fra denne begivenheten.

Stuntet markedsføres som en verdensbegivenhet i den forstand at det er første gang det vises VM-fotball på Facebook, men det er ikke så rart at det har tatt litt tid. Under forrige fotball-VM i Tyskland i 2006 var Facebook en miniatyr sammenliknet med dagens utgave. Ved utgangen av 2006 hadde tjenesten usle tolv millioner brukere, mens den i februar i år hadde 400 millioner.

Viasats fotballgruppe finner du her.