Facebook åpner bildebutikk

Facebook åpner bildebutikk

Nå selges bildene dine for en dollar pr stk.

Publisert
Sist oppdatert

Dette var DinSides aprilspøk i går, så pust ut. Facebook har ikke tenkt til å selge bildene dine; i hvert fall ikke ennå. Den omtalte protestgruppen lenger ned var også en del av spøken :)

Facebook sliter fortsatt med å gå i pluss på annonsesalg alene og har nå foretatt et kontroversielt grep - på en konferanse i San Fransisco i går, kunne grunnlegger Mark Zuckerberg avsløre nyheten om at Facebook senere denne uken lanserer den nye tjenesten Facebook ImageBase, der alle bilder som ikke er merket private selges for $0.99 pr stk.

Dermed er skrekkscenarioet vi skisserte i artikkelen "Og dette skrev du under på?" et faktum, der vi gikk Facebooks bruksvilkår i sømmene, og det var sannsynligvis baktanken da Facebook bare for noen uker siden endret bruksvilkårene til store protester.

Det betyr at flere hundre millioner bilder er tilgjengelige fra dag én, og at Facebook over natten nå har verdens største bildedatabase til salgs.

Med ImageBase åpner nå Facebook verdens største bildebutikk - til tross for massive brukerprotester.
Med ImageBase åpner nå Facebook verdens største bildebutikk - til tross for massive brukerprotester. Vis mer


Tjenesten er allerede rullet ut til et fåtall brukere, og vi er blant de som allerede har fått tilgang til fototjenesten. Det som overrasker oss mest, er at bildene som selges ofte har høy oppløsning - selv om bildene vises med redusert oppløsning og kvalitet i selve nettjenesten, har Facebook hele tiden tatt vare på filene brukerne har lastet opp, og derfor kan mange av bildene også brukes til print, plakater o.l. Det er heller ingen bruksbegrensning på bildene, og det er ikke nødvendig å kreditere fotografen.

Foreløpig er det ikke så lett å finne veldig relevante treff. Du kan søke etter navn på personer for å få opp alle bilder tagget av vedkommende, i tillegg til at filnavn og navn på album. Men - Facebook har tenkt smart, for ved å hjelpe dem med å tagge et bilde med stikkord, får du 10 cent som kan brukes i bildebutikken. Med andre ord får du laste ned ett bilde gratis pr 10 bilder du tagger.

Facebook ImageBase

Hva gjør du nå? (Avsluttet)
Jeg gjør alle bildene mine private.(35%) 422
That's it. Jeg sletter Facebook-kontoen min.(22%) 272
Kult! Jeg kan tjene penger på bildene mine!(22%) 271
Haha, jeg har ikke Facebook. Dette så jeg komme for leeenge siden.(21%) 256
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Abonnementstjeneste

Facebook selger også bildeabonnementer der ett år med fri tilgang vil koste $1000 i oppstartsfasen.

I tillegg har Facebook implementert en snedig funksjon - images like this, der du kan finne bilder som ligner på det du ser på, og det fungerer faktisk overraskende bra. Vi testet både solnedganger, babybilder og mer til, og med få unntak traff Facebook godt med anbefalingene.

Dog har ikke Facebook tenkt til å ta hele kaka selv - fotografen krediteres også med 10 cent for hvert bildesalg, og når beløpet passerer $250 kan du få pengene utbetalt. Dermed kan du også tjene gode penger på bildene du har lagt ut på Facebook.

>> Tjen penger på feriebildene

Facebook åpner bildebutikk


Facebook florerer nå naturligvis av protestgrupper mot ImageBase, og brukere verden over går nå igjennom bildene de har lastet opp for å flagge dem som private.

Det gjør du ved å vise et album og velge flippen "rediger info". Alle bilder som er merket med "venners venner", "mine nettverk og venner" eller "alle" er tilgjengelige i ImageBase, så du må angi "bare venner" for å unngå at bildet blir lagt ut for salg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer