Få tilbake stasjonsbokstaven

Dukker ikke harddisken eller minnepluggen opp som egen stasjon i Utforsker? Fortvil ikke. Slik løser du floken selv.

Det begynner å bli en stund siden de første produktene som var merket "Plug & Play" så dagens lys. Dette var ekstrautstyr man kunne putte i PC-en, som PC-en automatisk oppdaget, og som i beste fall var klar til bruk etter noen sekunder. I praksis gikk det imidlertid ikke alltid like glatt, og vittige hoder fant snart på uttrykket "Plug & Pray".

Mer enn 15 år senere skulle man tro at slike uttrykk var rensket fra vokabularet, men det hender dessverre stadig at ikke alt fungerer som det skal når du putter inn USB-pluggen. Vi har fått mange spørsmål fra lesere som blant annet opplever at eksterne harddisker og minneplugger ikke dukker opp som forventet i Windows.

Det behøver ikke bety at disken eller pluggen er skadet eller ødelagt. En årsak kan være at USB-porten ikke klarer å forsyne enheten med nok strøm til å drive den, da kan du prøve en annen USB-port, noe som ofte viser seg å løse problemet.

Men det kan også være at Windows av en eller annen grunn ikke klarer å "montere" den i operativsystemet, og selv om du får beskjed om at installasjonen har gått smertefritt, er den usynlig i Utforsker. Og det er i disse tilfellene du må trå hjelpende til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Starte Datamaskinbehandling ved å høyreklikk på Datamaskin (eller Min Datamaskin i eldre Windows-versjoner), og velg "Behandle":

Få tilbake stasjonsbokstaven


2. Påse at disken som mangler stasjonsbokstav vises i listen over disker på systemet. Høyreklikk på den aktuelle disken/minnepluggen, og velg "Endre stasjonsbokstav og -baner":

Få tilbake stasjonsbokstaven


3. Trykk på "Legg til" i boksen som dukker opp:

Få tilbake stasjonsbokstaven


4. Velg en stasjonbokstav fra nedtrekkslisten. Du får kun velge fra bokstaver som er ledige. Siden vi ikke har noen diskettstasjoner på systemet, velger vi som regel stasjon A for nerdemoro skyld:

Få tilbake stasjonsbokstaven


5. Når du har valgt bokstav, trykker du på OK. Windows vil straks og med én gang gå i gang med å montere enheten med denne stasjonsbokstaven. Går alt som planlagt, vil disken/minnepluggen om få strakser dukke opp i Utforsker, og være klar til bruk:

Få tilbake stasjonsbokstaven


Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!