Få tilbake harddiskplass

Får du brukt all plassen på disken? Hvis ikke bør du lese videre.

Mange PC-er kommer med en "hemmelig" partisjon på disken, en såkalt Host Protected Area, som huser gjennopprettingsfiler. Skulle programvaren på maskinen din bli ødelagt av f.eks. virus, kan du gjenopprette maskinen slik den var da den var ny, ved hjelp av dataene på denne partisjonen.

Når maskinen er ny får du gjerne beskjed etter at du har gått gjennom oppsettsrutinene, om å kopiere filer til optiske plater for å kjøre gjennoppretting.

Sperrer for tilgang

Men hva om du har oppgradert maskinen med et nyere operativsystem og gjerne vil ta i bruk denne ekstra diskplassen? Mange leverandører har sitt helt eget system for partisjonering som sperrer for tilgang, og skriver inn informasjon i selve firmwaren på disken. Da ser ikke operativsystemet noe annet enn resten av disken og kan ikke utnytte hele kapasiteten.

En helt annen problemstilling kan også dukke opp. Ved oppgradering av BIOS eller enhetsdrivere kan det snike seg inn feil, slik at størrelsen på disken ikke registreres slik som den var tidligere. Da får du ikke tak i dataene dine...

I noen tilfeller kan det også hende at disken som sitter i maskinen din har større kapasitet enn oppgitt. Noen store produsenter velger heller å sette ned kapasiteten ved hjelp av DCO (Device Control Overlay, hvor de fleste av diskens egenskaper er listet) på disker som befinner seg på lager, framfor å vente på en sending eller bestille nytt parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved bestillinger på en million PCer kan rask levering være avgjørende, da forsyner de seg heller av lageret av 200 GB disker hvis lageret for 120 GB er tomt og det er for lang leveringstid til å kunne slutte salget.

Et fikst program

Uansett hvilket av disse problemene du støter på, det finnes et program som fikser problemet. Det har fått det talende navnet "HDD Capacity Restore Tool" og er både gratis og enkelt.

Få tilbake harddiskplass


Du laster det ned, kjører det og får vite om harddisken din har skjulte områder. Hvis den har dette kan du få tilbake tilgang til hele kapasiteten.

Programmet skriver ikke til dataområdet på disken, bare til firmwaren. Dermed burde dataene på disken være trygge.

Du finner programmet og diskusjoner om bruk og egenskaper her

OPPDATERT
VIKTIG: Gjør aldri endringer på en harddisk med viktig innhold uten å ta sikkerhetskopi av alle dataene på den først. Det gjelder både ved bruk av dette programmet, og andre programmer som gjør endringer i firmware, filer og partisjonstabeller. Er du usikker på hvordan du skal ta sikkerhetskopier, bør du lese denne artikkelen.