Få plass til mye mer i nettskyen

Enkle triks som også sparer deg for masse laste-tid.

Nettlagring er i vinden som aldri før. Se hvordan vi krympet 200 GB til 35, og får glede av all musikk, bilder og video når vi er på farten. Foto: ColorBox/Kirsti Østvang
Nettlagring er i vinden som aldri før. Se hvordan vi krympet 200 GB til 35, og får glede av all musikk, bilder og video når vi er på farten. Foto: ColorBox/Kirsti Østvang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å lagre viktige filer i nettskyen er blitt mer og mer aktuelt for mange, og det finnes en rekke aktører som tilbyr både gratis lagring og lagring av store datamengder for noen tiere i måneden.

Du finner lenker til noen av de beste tjenestene nederst i denne artikkelen.

Flere bruksmåter

Det finnes flere måter å bruke slike tjenester på. Enkelte av oss ønsker å ta fullverdig backup av alt, mens andre ønsker bare enkel tilgang og muligheten for å dele ting som bilder, musikk og video.

I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan krympe bilder, musikk og video slik at du både får plass til mer på liten plass i nettskyen, og sørger for at innholdet blir raskt å laste, for eksempel til mobilen når du er på farten.

Dette er altså ikke en guide for fullverdig sikkerhetskopiering til nettskyen. Det anbefales at du alltid har minst to kopier av originalene av materiale du ønsker å ta vare på. Dette kan du bruke en ekstern harddisk til, eller tjenester på nett som er spesiallaget til formålet, for eksempel norske Jottacloud.

Bilder: FastStone Photo Resizer

Et moderne digitalkamera produserer gjerne bildefiler på flere megabyte pr stk. Disse inneholder langt flere bildepunkter enn det som er mulig å vise på alt av TV-er, nettbrett, PC-er og mobiler. Med enkle grep kan du lage kopier av bildene dine som bare er en brøkdel i filstørrelse og som likevel blir skarpe og fine på skjermen. Svært mye raskere å laste blir de også.

Photo Resizer fra FastStone er perfekt til oppgaven:

image: Få plass til mye mer i nettskyen


Du blar deg bare til mappen med bilder du vil krympe, trykker på Add-knappen, velger ut-format og ut-mappe. Deretter trykker du på Advanced Options, og velger en standardstørrelse som f. eks 1920 x 1080 (full HD - perfekt til de fleste PC- og TV-skjermer)

image: Få plass til mye mer i nettskyen


Her finner du også mange andre, mer avanserte valg dersom du ønsker å skreddersy resultatet.

Trykk på Convert-knappen, og resten skjer automatisk. Her er det virkelig mye plass å spare, og de komprimerte bildene blir dessuten mye kjappere å laste.

Mer info og nedlasting

Musikk: EZ CD Audio Converter

En stor samling musikkfiler er en av de største plasstyvene på harddisken. Har du for eksempel handlet MP3-filer eller M4A-filer gjennom nettbutikker, er det ikke uvanlig med en bitrate på 320 Kbps. En 4 minutter lang låt vil da alene beslaglegge nesten 10 MB.

Ved å bruke formatet HE-AAC og begrense bitraten til 64 Kbps, vil overraskende mye av kvaliteten likevel bli bevart - og filstørrelsen vil bli redusert til 1/5. Dette formatet kan dessuten spilles av på de aller fleste nye digitale musikkspillere, mediespillere, mobiler, TV-er, PC-er og nettbrett.

EZ CD Audio Converter fra Poikosoft er perfekt til formålet. Programmet er ikke gratis, men du kan prøve det uten restriksjoner i 30 dager:

image: Få plass til mye mer i nettskyen


Velg mappen med musikkfiler øverst, dra og slipp dem du vil konvertere til midtre vindu, velg formatet .m4a | AAC, HE AAC, 64 Kbit/s, og Folder (mappe) der du ønsker å lagre de komprimerte kopiene. Avslutt med å trykke på Convert Files-knappen.

På en nyere PC går konverteringen lynkjapt, vi oppnådde mer enn 100 x avspillingshastighet på vår test-PC med AMD A10-6700 prosessor og 4 GB RAM.

Mer info og nedlasting

Video: VidCoder/Handbrake

Gratisprogrammene VidCoder og Handbrake (egentlig samme program, bare to forskjellige grensesnitt) er perfekt når du ønsker å lage komprimerte kopier av videoene dine, uten å miste kvaliteten.

image: Få plass til mye mer i nettskyen


Her benyttes MP4-format (H.264), og disse komprimerte kopiene kan spilles av direkte på 99% av alt som kan krype og gå av nettbrett, mobiler, spillkonsoller, nyere DVD- og Blu-ray-spillere, TV-er og PC-er.

Også her kan kvaliteten ofte krympes til 1/5 eller mer, uten å miste kvaliteten i særlig synlig grad.

Les mer om hvordan du går fram og laster ned i denne artikkelen.

Oppsummering

Vi har nettopp fulgt vår egen oppskrift, og her er resultatet:

Videofiler: Fra 88 GB til 16 GB
Bildefiler: Fra 60 GB til 9 GB
Musikkfiler: Fra 50 GB til 10 GB

Fra nesten 200 GB til 35 GB, altså.

Det viktigste med denne besparelsen er for vår del ikke plassen (vi har 100 GB tilgjengelig hos vår nettskyleverandør), men at alt materialet nå blir mye raskere å vise og streame, selv når vi sitter på mobilen og bare har tilgang til 3G-nettet.

Her er våre omtaler av noen høyaktuelle nettskytjenester:

Jottacloud 5 GB gratis
iDriveSync 10 GB gratis
Dropbox 2 GB gratis
SkyDrive 7 GB gratis
Google Drive 5 GB gratis

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!