BUCKS FOR BYTES: Har du en gammel harddisk liggende, kan du nyte godt av ordningen. Bransjen vil nå betale deg for harddisker du ikke bruker.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Per Ervland
BUCKS FOR BYTES: Har du en gammel harddisk liggende, kan du nyte godt av ordningen. Bransjen vil nå betale deg for harddisker du ikke bruker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Per ErvlandVis mer

Få penger for dine gamle harddisker

Harddisk-krisen har gitt en gunstig fordel for deg som forbruker: Du kan tjene penger.

NB: Denne artikkelen var vår 1. april-spøk 2012.

"Den enes død er den andres brød" konstaterte vi ved juletider, da SSD-salget gikk til himmels etter at harddisker ble en mangelvare.

Les saken: Enorm økning i SSD-salget

Bakgrunnen var harddisk-krisen, som fortsatt pågår. Flommen i Thailand i fjor høst rammet blant annet verdens største harddiskprodusent Western Digital, som stoppet all sin produksjon i landet. Også delprodusenter ble rammet, og resultatet ble akutt mangel på harddisker.

Les mer: Harddisker blir mangelvare, og prisene øker

Og at den enes død er den andres brød blir nå ytterliggere understreket: Lagringsbransjen er i ferd med å innføre en ny gjenbruksordning: "Bucks for bytes". Den lar deg tjene gode penger på dine gamle harddisker.

SPENT: Kommunikasjonssjef Trude Sand i Elektronikkstiftelsen er spent på tilbakemeldingen på opplegget.  Foto: Elektronikkstiftelsen
SPENT: Kommunikasjonssjef Trude Sand i Elektronikkstiftelsen er spent på tilbakemeldingen på opplegget. Foto: Elektronikkstiftelsen Vis mer


– Om du sikler på en SSD, er dette en fin ordning for å få råd, forteller kommunikasjonssjef Trude Sand i Elektronikkstiftelsen til DinSide.

Den norske bransjeorganisasjonen har sørget for at ordningen også finner veien til Norge.

Vinn-vinn-situasjon

Filosofien bak er enkelt: Bransjen mangler harddisker, mens folk i de tusen hjem sitter på tusenvis av gigabyte de aldri bruker.

Produsentene er derfor villige til å betale pene summer for de som vil sende inn sine gamle disker, både interne og eksterne. Bransjen kaller det resirkulering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sparer miljøet mens du sparer penger, og samtidig kan vi komme oss gjennom harddisk-krisen litt raskere, tror Sand.

Send inn bilder

Tanken er å la elektronikkbutikkene ta i mot diskene, men det jobbes også med å få på plass en nettordning, hvor du får tilsendt en eske i posten for å sende inn harddisken din.

Hva synes du om ordningen? (Avsluttet)
Høres nesten for godt ut til å være sant! (80%) 805
Jeg vil heller beholde mine gamle harddisker(11%) 109
Ikke aktuelt for meg(9%) 87
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sand vil ennå ikke uttale seg om hvor mye penger man kan forvente seg, men det skal dreie seg om pene summer.

– Generelt antar jeg at det blir snakk om opp mot halvparten av diskens nåværende verdi, sier kommunikasjonssjefen, og minner om at harddisker har blitt markant dyrere de siste månedene som følge av krisen.

Før ordningen har kommet helt på plass her til lands, tilbyr DinSide i samarbeid med Elektronikkstiftelsen å tjuvstarte moroa. Har du en gammel harddisk liggende, kan du sende inn et bilde, litt fakta og noen ord om hvorfor du ønsker penger for den til konkurranseapril@dinside.no.

– Foreløpig vil vi ikke ta i mot hva som helst, og prioriterer dem med de beste bildene og tekstene, tipser Sand, som regner med stor interesse.

For å følge opp saken gir du DinSide rett til å eventuelt publisere innholdet i e-posten du sender, selvfølgelig helt anonymt.