Få «ny» PC for en tusenlapp

Disse to SSD-ene kan gjøre underverker for PC-ytelsen. Men hvilken er best?

<B>SMÅ OG KJAPPE</B>: Bytter du ut harddisken med en slik, kan du se fram til langt færre forsinkelser på PC-en din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SMÅ OG KJAPPE: Bytter du ut harddisken med en slik, kan du se fram til langt færre forsinkelser på PC-en din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synes du at PC-en bruker lang tid på å starte opp og laste inn programmer? Er du lei av å høre på stadige skrapelyder fra en overarbeidet harddisk? Da bør du vurdere å bytte ut harddisken med en SSD.

Bare elektronikk

I motsetning til en harddisk har en SSD ingen bevegelige deler. På innsiden sitter brikker og elektronikk, og lesing og skriving av data går lynraskt og uten ulyder av noe slag. I tillegg bruker SSD-en mindre strøm, blir nesten ikke varm, og blir ikke ødelagt om du skulle være uheldig å miste PC-en i gulvet.

Det er ikke uvanlig at lese- og skrivehastigheten femdobles etter at du har oppgradert. Når dette kombineres med mye raskere oppslag, er det ikke så rart at vi hevder at å gå fra harddisk til SSD er den smarteste PC-oppgraderingen du kan gjøre.

Ser ut som en harddisk

SSD-er kommer i forskjellige utforminger og kapasiteter. Mest vanlig er SSD-er som er like store som harddisker beregnet for bærbare PC-er (2,5 tommer). Disse kan også brukes i stasjonære PC-er, og derfor følger det ofte med en brakett som gjør det mulig å montere dem i en brønn som egentlig er beregnet på en større 3,5 tommer harddisk.

OGSÅ FOR STASJONÆRE: Enten du har stasjonær PC med 3,5" harddisk eller en bærbar PC, vil du få vesentlig bedre lese/skrive-ytelse med en av disse to SSD-ene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
OGSÅ FOR STASJONÆRE: Enten du har stasjonær PC med 3,5" harddisk eller en bærbar PC, vil du få vesentlig bedre lese/skrive-ytelse med en av disse to SSD-ene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Hovedårsaken til at de har samme form og størrelse som en harddisk, heter bakoverkompatibilitet. Skal de passe i en bærbar PC må de ha samme utforming og SATA-tilkobling som harddisken den skal erstatte.

I praksis kan imidlertid SSD-er være langt mindre, og nye, bærbare PC-er har ofte SSD-er på størrelse med små minnebrikker. Disse har også en annen utforming på tilkoblingen; mSATA eller M.2.

Førstnevnte er bare en miniversjon av SATA-grensesnittet, mens sistnevnte er en nyere standard som åpner for langt høyere overføringshastigheter.

Les også: Slik oppgraderer du fra harddisk til SSD

To harddiskerstattere på testbenken

I denne testen har vi sett nærmere på to høyaktuelle SSD-er med klassisk harddiskutforming, myntet på deg som vil oppgradere: Samsung 850 EVO og Transcend SSD370S. Begge leveres i forskjellige kapasiteter, modellene vi har testet har kapasiteter på henholdsvis 250 og 256 GB.

RASKERE: En slik SSD kan gjøre underverker for ytelsen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
RASKERE: En slik SSD kan gjøre underverker for ytelsen. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Til testen har vi brukt en høyst ordinær stasjonær PC med Intel Pentium G3220 prosessor, 6 GB RAM og Windows 10. Vi koblet diskene til ledige 6Gb/s SATA-porter, og testet ytelsen ved hjep av testprogrammet Crystal Disk Mark.

Som en del to har vi sjekket hvor enkelt det er å overføre alt inholdet fra den gamle disken over på den nye, ved hjelp av programvare som kan lastes ned gratis fra produsentenes hjemmesider.

Slik er ytelsen

Begge SSD-ene har en lesehastighet på rundt 550 MB pr sekund når dataene leses sekvensielt. Til sammenligning klarte vår gamle harddisk 100,5 MB. Når filene som skal leses er små (her 4KB) og ikke ligger etter hverandre, går hastigheten markant ned på SSD-ene, men ikke i nærheten så mye som på harddisken.

I diagrammet under ser du leseytelsen på de to SSD-ene, sammenlignet med vår gamle 5.400rpm harddisk:

Nei, vi har ikke glemt en søyle for vår gamle harddisk. Lesehastigheten ved tilfeldig lesing er på rundt 1MB pr sekund. Det er for lite til å vises i diagrammet. Samsung er litt raskere på tilfeldige data enn Transcend, men forskjellene er ikke store.
Nei, vi har ikke glemt en søyle for vår gamle harddisk. Lesehastigheten ved tilfeldig lesing er på rundt 1MB pr sekund. Det er for lite til å vises i diagrammet. Samsung er litt raskere på tilfeldige data enn Transcend, men forskjellene er ikke store. Vis mer


Når det gjelder skrivehastigheten ligger Samsung godt over Transcend på sekvensielle data, og litt over på tilfeldige data. Spesielt på førstnevnte vil forskjellen være merkbar. Skriving av en 5 GB stor fil vil ta under 10 sekunder på Samsung og bortimot 15 på Transcend. Fortsatt raskt. Harddisken vil derimot bruke bortimot ett minutt:

image: Få «ny» PC for en tusenlapp


Når du skal ta i bruk en ny SSD kan det være smart å installere operativsystemet fra bunnen av. Med Windows 10 er dette enklere enn noensinne. Du finner mer informasjon om dette i denne artikkelen.

Hvis du heller vil overføre alle dataene fra harddisken til SSD-en, finnes det hjelpemidler. Både Transcend og Samsung har programmer du kan laste ned gratis.

Samsung Data Migration

Samsungs programvare heter Data Migration, og er svært intuitivt. Du velger bare kilde og destinasjon, og trykker Start.

image: Få «ny» PC for en tusenlapp


Hvor raskt prosessen går, avhenger av hvor mye data som skal overføres (pass på at du har nok plass på destinasjonen). Vi testet overføring fra en mindre SSD, og oppnådde en overføringshastighet på 136 MB i sekundet. Fra harddisk må du påregne at hastigheten vil ligge under 100 MB i sekundet.

Når overføringen er ferdig, er det bare å fjerne den gamle disken og montere inn SSD-en i samme spor.

Transcend SSD Scope

Transcend sin programvare heter SSD Scope, og er et mer omfattende program som blant annet kan sjekke SSD-en for feil. Det har en funksjon som heter System Clone, som i utgangspunktet virker like enkelt som Samsungs Data Migration.

image: Få «ny» PC for en tusenlapp


Dessverre opplevde vi kvaliteten som noe mer frynsete, og vi fikk ikke valgt vår Transcend-SSD som destinasjon. Dermed fikk vi ikke testet overføringen. Dette skyldes muligens at Windows 10 ikke støttes fullt ut ennå.

Dersom du opplever det samme, finnes det alternative løsninger, for eksempel Aomei Partition Assistant:

image: Få «ny» PC for en tusenlapp


Dette programmet finnes i en gratisutgave for privat bruk. Omtale kommer i en egen artikkel senere.

Konklusjon

KAN TRYGT ANBEFALES: Samsung SSD 850 EVO får vår anbefaling. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
KAN TRYGT ANBEFALES: Samsung SSD 850 EVO får vår anbefaling. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Både Samsung 850 Evo og Transcend SSD370S vil utgjøre en vesentlig og effektiv oppgradering av enhver PC med harddisk. Aller best effekt får du hvis du velger førstnevnte, som også har den beste programvaren for migrering.

Som du ser i oppsummeringene under, er prisene ganske like.

Testresultat

Samsung SSD 850 EVO

Terningkast 5

Svært rask på både lesing og skriving. Enkel overføring fra harddisk til SSD ved hjelp av Samsung Data Migration.

Følger ikke med brakett for montering i stasjonær PC.


Testresultat

Transcend SSD370S

Terningkast 4

Svært rask lesehastighet, følger med brakett for montering i stasjonær PC.

Litt bak Samsung på skrivehastighet. Overføringsprogram fungerte ikke på vår PC med Windows 10.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!