Få mest ut av mobilkameraet

TIPS: Det er ikke så mye bevisshet som skal til før bildene dine blir langt bedre.

Den største fordelen med mobiltelefonen kontra vanlige kameraer, er at du har den med deg overalt. De spontane bildene har imidlertid en tendens til å bli av svært variabel kvalitet. Det skal imidlertid ikke så mye til før bildene blir mye bedre. Foto: <a target=_top href=http://www.sxc.hu/profile/lockstockb>sxc.hu</a>
Den største fordelen med mobiltelefonen kontra vanlige kameraer, er at du har den med deg overalt. De spontane bildene har imidlertid en tendens til å bli av svært variabel kvalitet. Det skal imidlertid ikke så mye til før bildene blir mye bedre. Foto: sxc.hu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nye smartmobiler kan under gode forhold ta fine bilder, men la det være sagt med det samme: Uansett hva mobilprodusentene prøver å overbevise deg om; det er fortsatt et stykke igjen før kameraene på de fleste mobiltelefoner kan måle seg mot hva du kan forvente fra et helt gjennomsnittlig lommekamera.

Optisk zoom er for eksempel stort sett mangelvare. Det skyldes først og fremst at optikken som kreves for å få tilfredsstillende resultat ville ført til at telefonen hadde blitt tykkere, noe som ikke akkurat er salgsfremmende i 2011.

Det er dessuten viktig å ikke la deg lure av megapikslene. Nye mobilkameraer byr gjerne på 8-12 megapiksels bildeoppløsning, men det sier dessverre fint lite om kvaliteten. Vi har sett bilder på 2-3 megapiksler som overgår det meste av hva som er mulig å få til på mobilfronten, selv om skarphet og detaljrikdom i teorien skulle vært langt bedre på bilder med høyere oppløsning. Det er nemlig mye annet som spiller inn på resultatet enn oppløsningen, ikke minst optikk og signalprosessering.

Under optimale lysforhold kan det imidlertid være vanskelig å skille de beste fra spesialkameraer hva bildekvalitet angår, spesielt hvis fotografen kan de rette triksene.

Vanskelige rammebetingelser

Mobiltelefoner er fullspekket med funksjonalitet, og alt skal få plass i en liten pakke, ellers vil ingen ha den. Det er rammebetingelsene produsentene har å forholde seg til, og derfor er for eksempel optikken svært begrenset på de aller fleste modellene.

Det lille hullet i midten av sirkelen er frontlinsa på kameraet. Det er ofte ikke større enn et knappenålshode. Foto: Øivind Idsø
Det lille hullet i midten av sirkelen er frontlinsa på kameraet. Det er ofte ikke større enn et knappenålshode. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Det er begrenset hvor mye lys som kan trenge gjennom en frontlinse på størrelse med et knappenålshode, på de brøkdelene av et sekund som utgjør en vellykket eksponering. Det lille som slipper gjennom må forsterkes, tolkes og etterbehandles, og i denne prosessen oppstår lett problemer med blant annet støy og optiske forstyrrelser.

Typisk eksempel på støy forbundet med at for lite informasjon har nådd bildesensoren, og kameraet må improvisere. Dessverre er ikke all "gjettingen" på manglende informasjon like vellykket.
Typisk eksempel på støy forbundet med at for lite informasjon har nådd bildesensoren, og kameraet må improvisere. Dessverre er ikke all "gjettingen" på manglende informasjon like vellykket. Vis mer


Derfor er det viktigste tipset for alle mobilfotografer å sørge for best mulig lysforhold. Det kan være enklere sagt enn gjort, men har du muligheten til å skru på en ekstra lampe i rommet eller har medbragt lykt eller lignende, bruk det.

Er du ute i sollys, unngå å fotografere i motlys. Det skaper garantert trøbbel for den stakkars optikken i mobiltelefonen. Unngå også scener med sterke kontraster, for eksempel svært lyse farger og mye skygge i forgrunnen. Da blir gjerne detaljene visket bort både i de lyseste og mørkeste partiene:

image: Få mest ut av mobilkameraet


Blits kun i nødstilfeller. Ja, du leste riktig. Faktum er at den innebygde blitsen (hvis mobilen din i det hele tatt har det) er så begrenset at resultatet gjerne blir som på eksemplene under:

Blitsstyrken er begrenset, og faren for at du står for langt unna er stor. Faren er også til stede dersom du går for nært (høyre), og det blir vanskelig å treffe noe midt i mellom.
Blitsstyrken er begrenset, og faren for at du står for langt unna er stor. Faren er også til stede dersom du går for nært (høyre), og det blir vanskelig å treffe noe midt i mellom. Vis mer


Unngå zoom. Enkelte mobiltelefoner er riktig nok utstyrt med en optisk zoom. Det gjør det imidlertid enda viktigere å ha godt med lys. 9 av 10 mobilkameraer har kun digital zoom. Det betyr at et utsnitt av bildeflaten forstørres i kameraet. Det blir verken flere detaljer eller skarpere bilder av slikt, så gå heller nærmere motivet før du trykker på utløseren.

image: Få mest ut av mobilkameraet


Sørg for stabilt underlag. Har telefonen din innebygd stabilisator, bruk den når lysforholdene er dårlige. Det gjør det mulig å eksponere motivet lenger, slik at tilstrekkelig med lys slipper gjennom til bildesensoren uten at rystelser forårsaket av en urolig hånd ødelegger skarpheten. For alle oss andre, sørg for albuestøtte eller sett mobilen på en krakk eller lignende når du knipser under slike omgivelser.

Ta mange bilder. Husk at et bilde kan se skarpt ut på mobilskjermen, men ser grøtete ut på en stor skjerm. Lagring og batterilevetid er ikke noen begrensende faktor lenger, så ta gjerne 4-5 bilder av hvert motiv som er viktig for deg å ta vare på.

Gjør deg kjent med funksjonene. Mange nye mobilkameraer byr på mange muligheter, som ansiktsgjenkjenning, seriefotografering og en rekke manuelle funksjoner som vil påvirke eksponeringen, etterbehandlingen og til slutt bildet du sitter igjen med. Selv om automatikken ofte gjør en grei jobb, er den viktigste døråpner til fotograferingen å gjøre seg kjent med mulighetene produsenten har lagt inn i kameraet.

Du får en god forklaring på mange av dem i vårt oppslagsverk "Dette betyr fotouttrykkene".

Ønsker du rett og slett å bli en bedre fotograf, kan vi i tillegg anbefale denne artikkelen.

HELT andre bruksområder

Mobiltelefonens største fordel kontra vanlige kameraer er at du har den med deg overalt. Det åpner for helt nye bruksområder for fotografering. Det kan du lese mer om her.

Lykke til!

Deler av artikkelen har blitt publisert tidligere. Oppdatert sist 30.5.2011