KJEKT: Lager du en Youtube-konto kan du bruke tjenesten til både nytte og moro. Videoene som dukker opp nedover hovedsiden kommer fra kanalene du selv velger.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJEKT: Lager du en Youtube-konto kan du bruke tjenesten til både nytte og moro. Videoene som dukker opp nedover hovedsiden kommer fra kanalene du selv velger. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Få mer ut av Youtube

Registrer deg for å abonnere på kanaler og laste opp private videoer.

For mange er Youtube en firkant som dukker opp i Facebook i ny og ne.

Men Youtube kan være så mye mer.

Ved å registrere deg som bruker kan du få timesvis av underholdning, skreddersydd etter dine interesser, og en fin måte å dele videoer med familie og venner.

Google-bruker = Youtube-bruker

Å registrere seg på Youtube er for de fleste en svært så enkel affære.

Ettersom Youtube er eid av Google, må du nå logge deg på med en Google-konto. Har du en Gmail-adresse skriver du bare inn brukernavn og passord fra denne.

Slik gjør du Spotify-lister til Youtube-lister

Har du ikke Google-konto, kan du raskt lage en. Både registrering og innlogging gjøres fra øverst i høyre hjørne på forsiden til Youtube.

ABONNER: Ved trykke på denne knappen får du opp alle nye videoer fra brukeren i nyhetsstrømmen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ABONNER: Ved trykke på denne knappen får du opp alle nye videoer fra brukeren i nyhetsstrømmen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Abonner på kanaler

En av hovedfunksjonene til Youtube er å gi deg en strøm av nye videoer fra forskjellige kilder. Strømmen åpenbarer seg på Youtubes forside, og fungerer på samme måte som Facebook-strømmen din.

Først og fremst er kildene andre Youtube-brukere, også kalt "kanaler". Ser du en video du liker, kan du abonnerer på skaperen ved å gå inn på siden deres. Under alle Youtube-videoer vil du se en liten setning: "Lastet opp av" etterfulgt av et brukernavn. Trykk på brukernavnet for å komme til skaperens side, hvor du kan velge "Abonner" øverst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil du få alle nye videoer fra denne brukeren opp i nyhetsstrømmen på Youtubes forside. Og jo flere brukere du abonnerer på, jo mer nytt innhold vil du få.

SOSIALT: Du kan få inn videoer fra Facebook på Youtube.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SOSIALT: Du kan få inn videoer fra Facebook på Youtube. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Videoer fra sosiale nettverk

Youtube kan også samle sammen alle Youtube-klipp som deles på dine sosiale nettverk.

I kolonnen til venstre på forsiden vil du se at Google+ allerede er med på moroa, men at du også kan koble til Facebook. Ved å trykke "Koble til" kommer du inn til delingsinnstillingene, hvor du kan koble til Facebook, Twitter, Orkut og MySpace. Er du allerede logget inn på de sosiale nettverkene krever det få klikk å koble dem på Youtube-kontoen din. Husk å ta vekk automatiske oppdateringer, om du ikke ønsker at de sosiale mediene dine publiserer automatiske meldinger når du laster opp nye videoer

Disse videoene var mest populære på Youtube for hundre år siden - i 1911!

På forsiden av Youtube kan du nå trykke på Facebook-brukeren din i kolonnen for å få opp alle Youtube-videoer som er delt de siste dagene. Dessverre dukker ikke disse opp i hovedstrømmen, så vidt vi kan se, men funksjonen er kjekk likevel.

PRIVAT: Du trenger ikke dele videoene dine med hele verden. Videoen kan for eksempel bare deles med familiemedlemmer.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PRIVAT: Du trenger ikke dele videoene dine med hele verden. Videoen kan for eksempel bare deles med familiemedlemmer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Del dine egne videoer

Å ha en Youtube-bruker er altså kjekt for å se på video, men selvfølgelig også kjekt for å laste opp video.

Og det er ikke slik at Youtube kun kan brukes til videoblogging og annen selveksponering. Du kan også laste opp videoer av mer privat karakter, for eksempel fra et familieselskap.

Youtubes opplaster er enkel i bruk, og den kan nås ved å trykke "Last opp" helt øverst i Youtube. Du velger en fil og mens den lastes opp kan du skrive inn informasjon om videosnutten.

En viktig funksjon her er "Personvern". Her får du tre valg som angir hvor offentlig videoen skal være:

  • "Offentlig" er standardvalget, og videoen vil bli lastet opp på vanlig måte slik at den blir søkbar og synlig for hele verden.
  • "Ikke oppført" betyr at den ikke er søkbar, og den dukker heller ikke opp i din "kanal". For å se videoen må man ha en direkte lenke til den. På den måten kan du dele videoen (lenken) med kun dem du ønsker skal se den. Men husk at alle som får tak i lenken kan se den, og at lenken fort kan komme på avveie.
  • "Privat" er det tryggeste valget om du vil beskytte videoen. Her kan du selv angi hvilke Youtube-brukere du ønsker skal se den, for eksempel familiemedlemmer. En ulempe er at disse må registrere seg som Youtube-brukere for å få sett videoen, noe som kan virke avskrekkende på for eksempel bestemor. For å invitere seere må du trykke på brukernavnet ditt øverst til høyre, gå til "Videobehandler", trykke "Rediger info" på videoen din, rulle ned til "Personvern" og skrive inn epost-adressene til dem du vil dele videoen med. De vil så motta en epost når du trykker "Lagre endringer".

Husk også at de fleste mobiltelefoner har egne Youtube-apper, så du kan laste opp video direkte fra telefonen med Youtube-brukeren din.

Slik bruker du Youtube som musikkmaskin

Dette er bare en liten forsmak på alt du kan gjøre på videotjenesten med egen bruker. Har du tips til andre kjekke funksjoner? Del med deg under!