Slik får du mer ut av e-postprogrammet som følger med Mac OS X. Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Slik får du mer ut av e-postprogrammet som følger med Mac OS X. Foto: Illustrasjon: Per ErvlandVis mer

Få mer ut av Mail

Her er en kjekk utvidelse til e-postprogrammet som følger med i MacOS.

E-postprogrammet som følger med i MacOS er enkelt og brukervennlig, men det stopper der. Det er et par enkle funksjoner vi gjerne skulle sett implementert - enn så lenge er det godt å vite at det i de fleste tilfeller er noen andre som har tenkt det samme, og gjort noe med det.

Her er et par tillegg vi mener gjør Mail bedre å bruke. Vi er imidlertid sikre på at det finnes flere, del dine favoritter med oss i debattfeltet!

Winmail.dat

Av og til når man får vedlegg fra Exchange-brukere er det en fil som heter «winmail.dat». Kort fortalt: Skyld på exchange-plattformen. Vedlegget være bare en formattert versjon av e-posten du har mottatt, men det kan også være andre vedlegg.

TNEF’s Enough løser problemet, og det er gratis.

Varsling

Standard-innstillingen i Mail er at du får et lydvarsel hver gang det kommer en ny e-post, i tillegg til at ikonet i docken viser hvor mange uleste meldinger du har. Er du av typen som ikke blir lett distrahert er Herald et tillegg vi anbefaler.

Det gir deg en liten forhåndsvisning av alle e-poster du mottar, og du kan bruke en av knappene under meldingen til å behandle e-posten raskere enn du ellers ville gjort. Under meldingen kan du velge mellom å slette meldingen, markere den som søppel-post, svare (høyre-klikk er svar til alle), åpne meldingen i Mail eller markere den som lest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

You got mail! Foto: Olav Eggesvik/DinSide
You got mail! Foto: Olav Eggesvik/DinSide Vis mer


Det vi liker veldig godt med programmet er mulighetene for å fininstille det for å få det akkurat slik du vil ha det. Vil du ikke få opp et varsel om ny e-post hvis Mail er det aktive programmet? Ikke noe problem. Har du flere kontoer, og vil kun ha beskjed om jobb-mail? Null stress. Det er også mulig å tilpasse meldingsvinduet gjennom et brukervennlig brukergrensesnitt.

Så er det bare om å gjøre å ikke miste konsentrasjonen hver gang det kommer en e-post. Det er verdt å merke seg at meldingene om ny e-post ikke forsvinner av seg selv, dersom du ønsker dette må du gjøre det via Mail --> Valg --> Herald, helt til høyre.

Herald støtter kun Snow Leopard.

URL: erikhinterbichler.com

Blir Herald litt for mye kan vi anbefale MailUnreadStatusBar. Da får du et lite ikon i menylinjen som viser deg når og hvor mange uleste e-poster du har, og som enkelt lar deg hoppe til den innboksen som har mottatt e-post.

Utseende

Outlook uten outlook, sa du?  Foto: Olav Eggesvik/DinSide
Outlook uten outlook, sa du? Foto: Olav Eggesvik/DinSide Vis mer

Apple har bestemt at du ikke skal kunne Det er ikke mulig å velge hvor du vil ha forhåndsvisning av e-posten. Den eneste muligheten er å ha det nederst - har du brukt Outlook er du kanskje vant til å ha forhåndsvisning på høyresiden.

Her er Letterbox, som fikser den biffen. Gratis.

Vedlegg

Puh, Olav Industries A/S unngikk en PR-bommert av dimensjoner. Foto: Olav Eggesvik/DinSide
Puh, Olav Industries A/S unngikk en PR-bommert av dimensjoner. Foto: Olav Eggesvik/DinSide Vis mer

Det har hendt at vi har mottatt pressemeldinger, bare for å få en e-post til med «Sorry, glemte å legge ved pressemeldingen/filen» og så videre. Ikke bare er det flaut, det er helt unødvendig - særlig med det geniale programmet Attachment Scanner.


Programmet sjekker om du referer til et vedlegg i e-posten din, slik som «Se vedlagt fil» eller lignende. Dersom du ikke har lagt til en fil i e-posten, får du et spørsmål om du virkelig vil sende den.

Det beste av alt er at en snill sjel har oversatt programmet til norsk, og en rekke andre språk!

Det eneste vi har å utsette på denne er at det burde vært mulig å legge til eller fjerne ord som utløser en advarsel før du sender e-posten - Du kan lure programmet ved å skrive «Lagt ved» istedet for vedlagt, noe som enkelt lar seg fikse. Kildekoden er dog tilgjengelig på produsentens nettside, så for de som kan slikt er det bare å fikse det selv. Det er uansett kjekt å ha denne utvidelsen, mener vi - du merker ikke at den er der, og det skader vel ikke å ha en ekstra forsikring mot å sende ut e-post uten vedlegg?

Fungerer på Tiger, Leopard og Snow Leopard (beta). Gratis, men utvikleren tar imot donasjoner.

URL: eaganj.free.fr

Du finner mange flere utvidelser i kildene vi har brukt under.

Kilder: Google, tikouka.net, hawkwings.net