Få mer ut av batteriet

Her er tipsene som kan gjøre underverker med din bærbare PCs batterilevetid.

I mange, mange år har vi ventet på den o'store brenselcellerevolusjonen - men vi må nok fremdeles belage oss på å holde ut med tradisjonelle batterier i overskuelig fremtid.

I mellomtiden utvider vi stadig bruksområdene for bærbare og datamaskiner generelt. Trådløse nett og mobilt bredbånd gjør Internett mer tilgjengelig, og de små modellene gjør det langt mer fristende å dra med seg en bærbar hvor enn vi skal.

Så med en typisk batterilevetid på mellom to og fem timer for modeller myntet på vanlige brukere er det greit å kunne triksene - blinking og piping på grunn av lite strøm gjør fort slutt på surfemoroa.

Få mer ut av batteriet

Derfor har vi her samlet ti gode tips for å kunne få mer ut av batteriet ditt. Ikke alle rådene er like viktige, men til sammen snakker vi fort om en time eller to spart - og som bonus får du også mindre viftestøy.


Tips 1: Ha en plan (du kan leve med)
Strømalternativer, strømoppsett, strømstyringsplaner! Kjært barn har mange navn, men poenget er det samme - å spare på strømmen når din bærbare ikke er tilkoblet strømnettet. Sørg for at skjermen og harddisken slår seg av etter noen minutter med inaktivitet, og at hele maskinen går i ventemodus dersom den blir stående for lenge uten at noe skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan det være en tynn linje mellom energibesparende og irriterende, så ikke vær redd for å prøve deg litt fram for å finne intervaller du kan leve med.

Tips 2: Senk farten I
De fleste prosessorer er i dag lagd slik at de kun går for full pinne når de virkelig trenger det - også kjent som SpeedStep (Intel) og PowerNow! (AMD). Verktøy som CPU-Z lar deg se klokkefrekvensen i sanntid, så er du i tvil om dette fungerer kan du se om den øker når maskinen belastes.

Få mer ut av batteriet


Om ikke, sjekk først om du har en kompatibel prosessor, om funksjonen er skrudd på i BIOS (SpeedStep kan for øvrig være oppført som "EIST" eller "Enhanced EIST") og at strømoppsettet ditt ikke er "Alltid på".

Et alternativ er å bruke tredjeparts programvare som kan gi deg bedre og enklere kontroll over dette - som SpeedswitchXP eller Notebook Hardware Control.

Tips 3: Senk farten II
Flere og flere bærbare kommer med en egen knapp eller snarvei for "Silent" eller "Office Mode". Her er poenget å hindre maskinen i å bli så varm at vifta må jobbe for fullt - noe som ofte støyer. Men det betyr også at den går på sparebluss, noe som sparer strøm.

Her er det som regel snakk om at klokkefrekvensen for prosessor og grafikkbrikke begrenses, så du vil altså oppleve dårligere ytelse dersom du har planer om å gjøre noe som krever mye av prosessor og/eller grafikkort.

Har ikke din bærbare en slik knapp kan du i XP velge strømstyringsplan "Maks batteri" (som hindrer prosessoren i å sette opp farten i det hele tatt), men du i Vista i tillegg kan begrense ytelsen ned til prosenter av full kapasitet. Igjen er det selvfølgelig snakk om å finne trivselsgrensen.

Tips 4: Slå av trådløst (når du ikke trenger det)
Alle ekstrafunksjoner på datamaskinen bruker strøm, og vel så viktig som å la harddisken slå seg av når den ikke spinner er å slå av PC-ens blåtann og/eller trådløse nett og/eller 3G-modul når disse ikke er i bruk.

På de aller, aller fleste bærbare gjøres også dette veldig raskt og enkelt via en Fn-snarvei, knapp eller bryter.

Få mer ut av batteriet

Tips 5: Skru ned lyset

Skjermens bakgrunnslys kan dimmes i mange trinn - bruk dette aktivt og pass på å ikke ha lysere skjerm enn du virkelig trenger. Noen få skjermer er også lagd for å kunne fungere i sollys helt uten bakgrunnsbelysning.

Tips 6: Unngå det optiske drevet
Nå mener vi ikke at du skal gyve løs på din bærbare og grave ut DVD-brenneren din med en skrutrekker, det er heller det at du skal unngå å bruke den mens maskinen går på batteri.

Skal du for eksempel se en film eller høre musikk er det mer strømgjerrig å spille den fra harddisken enn at den leses fra en DVD eller CD. Ta også ut eventuelle disker som ligger i stasjonen, slik at datamaskinen slipper å bruke energi på å lese dem når den starter opp/våkner.

Få mer ut av batteriet

Tips 7: Grafikk er tungt

Bærbare med dedikerte grafikkløsninger kan raskt tappe batteriet, selv om vi også her finner funksjoner som minner om prosessorens strømsparing. Hos ATI heter teknologien PowerPlay og kan til en viss grad kontrolleres i ATIs kontrollpanel, hvor det kan være smart å sette på "strømsparing" når maskinen går på batteri.

Nvidias løsning kalles PowerMizer og går bakgrunnen som tilsvarende teknologi for prosessorer.

Unngå om mulig 3D-spill, tunge 3D-applikasjoner og glem skjermbeskytteren - slå av skjermen i stedet.

Vi du ta den helt ut kan du også deaktivere Vistas fancy Aero-grensesnitt. Det kan gjøres enkelt med Vista Battery Saver.

Tips 8: Hva skjer i bakgrunnen?
Vi er mer og mer vant til å jobbe med flere ting samtidig - det er ikke uvanlig å skrive på en oppgave, spille musikk, chatte og surfe samtidig. Men husk at dette også betyr høyere strømforbruk - spesielt hvis noe av det som skjer krever mye prosessorkraft eller at det ofte leses fra harddisken.

Av andre ting som er verd å merke seg er at operativsystem og applikasjoner kan finne det for godt å utføre vedlikeholdsarbeid på de mest utrolige tidspunkt. Indeksering av filer og defragmentering er flott og holder harddisken i form - men bør kun skje når datamaskinen er koblet til strømnettet.

>>>Les også: Diskverktøyene du må ha

Store/mange programmer og lite RAM er en annen ting som bruker ekstra strøm - datamaskinen må bruke virtuelt minne, altså harddisken må jobbe overtid som reserve-minne. Merker du at dette skjer ofte bør du vurdere å skaffe deg mer RAM.

Få mer ut av batteriet

Tips 9: Ta det kult

Vi har allerede nevnt det å senke klokkehastigheten på prosessor og grafikkløsning. Det har også en annen effekt: lavere ytelse betyr mindre varmeutvikling og at vifta ikke trenger å jobbe så hardt - som igjen betyr lavere strømforbruk.

Å unngå for varme omgivelser og sørge for at maskinen har god lufting er altså et poeng. Pass på at du ikke dekker til luftinntak og at disse er fri for støv.

Merk også at det er datamaskinens BIOS som i de fleste tilfeller tar seg av temperaturavlesingen og viftestyringen, og føler du at det er noe galt her kan det være at det hjelper med en BIOS-oppdatering. I noen tilfeller kan du også gå inn i BIOS og justere terskelen for når vifta skal spinne opp og ned.

Det finnes også programvare som overvåker temperaturen og kan hjelpe til med viftestyring, for eksempel SpeedFan.

>>>Les også: Når den bærbare bråker

Tips 10: Tenk på batteriet
Li-ion-batterier som brukes i moderne bærbare datamaskiner (og en del andre enheter) begynner å miste kapasitet umiddelbart etter at de er produsert.

For lengst holdbarhet skal du ideelt sett oppbevare batteriet 40% oppladet ved omtrent null grader - men det er lite praktisk med mindre du alltid har maskinen koblet opp mot strømnettet og hiver batteriet i kjøleskapet.

Så i praksis er rådet å heller la det lade lite og ofte enn å alltid lade det helt ut før du lader det opp igjen (altså motsatt av de eldre NiCad-batteriene). Men det er likevel anbefalt å la det lade ut en gang i blant - for eksempel en gang i måneden.

Det viktigste er likevel at du aksepterer at batteriet er ferskvare, og at det vil bli dårligere etter hvert. Før eller siden vil det også bli modent for utskifting - men kjøp altså ikke inn et nytt før du virkelig trenger det.

Få mer ut av batteriet

I reserve
I tillegg til det vi har nevnt finnes det en rekke småting du kan tenke på. Som å skru ned lydvolumet og fjerne kort (CardBus, ExpressCard, minnekort) eller USB-enheter du ikke bruker aktivt.


Følger du alle tipsene og fremdeles føler at du aldri har nok batterilevetid så kan du alltids vurdere å kjøpe et større batteri - mange bærbare kan ta større batterier som varer i flere timer ekstra. Eller kjøp et ekstra som du tar med deg i veska.

Om ingenting annet hjelper går det også an å krype til korset og kjøpe en ny bærbar. Stikkord for lang batterilevetid er en moderne energigjerrig prosessor, SSD i stedet for harddisk, LED-baklyst skjerm, integrert grafikk og stort batteri. Og les noen tester før du kjøper.
>>> Blant andre våre!

(Publisert første gang høsten 2008. Oppdatert og republisert 30. januar 2010)