Få mer plass på skjermen!

Som ny PC-bruker er det ikke opplagt å komme på tanken at skjermen din har mer plass enn det ser ut til. Men de aller fleste PCer leveres fortsatt med en skjerminnstilling som sløser med plassen. Lær hvordan du med et enkelt håndgrep kan få skjermen din til å vise atskillig mer informasjon.

Er du en erfaren PC-bruker, er dette tipset ikke for deg. Men er du fersk i PC-verdenen, har du antagelig mest erfaring fra TV-skjermen. Fjernsynsbildet er som kjent like stort hele tiden, og apparatet har ingen knapper du kan skru på for å få se mer av den afrikanske savannen eller hva som egentlig skjuler seg under bordet til programlederen. Men det har PCen din - eller rettere sagt, operativsystemet!

Sjekk oppløsningen

Alt du ser på skjermen din er bygget opp av små bildepunkter eller piksler. Hvert bildepunkt kan ha et visst antall farger fra sort til hvitt, og det totale antallet bildepunkter bestemmer hvor mye det er plass til å vise på skjermen.

Produktet av bildepunkter i vannrett og loddrett retning kalles skjermens oppløsning. Når du installerer Windows, velger den automatisk en skjermoppløsning på 640 x 480 punkter. Det er også vår erfaring at de aller fleste PCer som leveres med Windows ferdig installert, bruker denne standardoppløsningen.

Problemet er at så godt som alle PC-brukere nå har en skjerm på minst 15 eller 17 tommer. På slike skjermer kan du trygt bruke en høyere oppløsning. Hvert enkelt bildepunkt blir da mindre, men innholdet på skjermen vil også oppleves som skarpere og finere.

Å stille inn høyere oppløsning betyr på ingen måte at du må ta på deg brillene for å lese teksten. Tvertimot vil du kanskje først nå oppleve at bruken av flere vinduer har noe for seg. Og bruker du Internett, får du plutselig se langt mer av websidene i nettleseren din!

Bare et lite inngrep

For å få høyere skjermoppløsning trenges bare et lite inngrep, som enhver PC-bruker kan utføre selv. Slik gjør du i Windows 95 eller 98 (eller NT, for den saks skyld, men den brukes gjerne av proffer som kan dette fra før):

  1. Lukk om nødvendig alle åpne vinduer, slik at du får tilgang til skrivebordsflaten i Windows.

  2. Høyreklikk med musen på et tomt område av skjermen, og velg Egenskaper fra menyen som vises.

  3. I skjermbildet som dukker opp nå, velger du fliken Innstillinger.


    Her stiller du inn skjermoppløsning og antall farger.

  4. Nederst i vinduet finner du en spak du kan dra i for å endre merket Skjermområde (Windows 98) eller Skrivebordsområde (Windows 95). Har du en 15-tommers skjerm, velger du 800 x 600. Har du en 17-tommers skjerm, velger du 1024 x 768.

  5. I feltet Farger (Windows 98) eller Fargepalett (Windows 95) til venstre for spaken, bør du velge det høyest mulige farge-antallet. Velger du et for høyt antall farger i forhold til hva skjermkortet ditt klarer, vil oppløsningen sprette ned til en lavere verdi. Dra i så fall spaken tilbake til den oppløsningen du ønsker, så justeres maks. antall farger automatisk.

  6. Klikk OK for å bekrefte endringen. Det vises nå en melding som opplyser at skjermen kan flimre litt under omstillingen. Les instruksene i dette vinduet og klikk OK.
Det var det hele! Du kan selvfølgelig også velge høyere oppløsning enn vi anbefaler for de to skjermstørrelsene, men da bør du ha gode øyne.

Lyst til å lære mer?

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Har du lyst til å vite mer om skjermoppløsning, fargedybde og andre skjerminnstillinger? Da kan vi anbefale artikkelen Se mer på skjermen. Denne artikkelen inngår i vår svært populære tipssamling Mer effektiv i Windows, som også inneholder mange andre gode tips om hvordan du kan gjøre det beste ut av Windows.