Få fart på hjemmenettet del II

I dag skal du lære å strekke kabler og montere plugger!

Hvis du har fulgt med på DinSide Data i det siste, har du sikkert fått med deg at vi har satt fokus på hastighet i hjemmenettet, og at det ikke behøver å koste mange hundrelappen for å oppgradere til et gigabit-nettverk med teoretisk hastighet på dataoverføringer mellom datamaskiner og enheter på 125 MB pr sekund.

Les også: Få fart på hjemmenettet del I

Nå er denne hastigheten riktig nok svært teoretisk, i praksis er det en del flaskehalser i et hvert system som bremser på overføringen. Men 500 mbit per sekund (60-70 MB) mellom to PC-er med gigabit nettverkskort bør absolutt være mulig.

Men det krever også sitt av kablene, og da er vi kommet til kjernen i del II av denne skolen.

Tre typer kabler

Normalt vil du komme bort i tre typer nettverkskabler, Kategori 5, Kategori 5E og Kategori 6 (CAT5, CAT5E og CAT6). Alle består av åtte tråder som er tvunnet to og to ("twisted pairs"), men mens CAT5 kun garanterer hastigheter på inntil 100 megabit pr sekund (12,5 MB), garanterer CAT6 for hastigheter opp til 1000 megabit pr sekund (125 MB). Derfor er det vanlig å bruke CAT6-kabler i et gigabit-nettverk.

CAT5E er en forbedret CAT5-kabel med bedre rekkevidde, og er den kabeltypen som i skrivende stund er mest utbredt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I praksis er det ikke sikkert du vil oppleve hastighetsforskjeller med en CAT5E- og CAT6-kabel. I vårt hjemmenett har vi utelukkende brukt CAT5E, med lengder på inntil 25 meter, og får hastigheter som langt overgår de garanterte 100 megabitene pr sekund.

Slike kabler får du kjøpt i forskjellige lengder eller på rull, over alt der det selges datautstyr.

Få fart på hjemmenettet del II


CAT5-kabel. Som regel står det trykket på selve kabelen hvilken type det er snakk om.

Nå blir du "Cable guy/girl"

Skal du sette opp et enkelt nettverk i et rom er det hensiktsmessig å kjøpe kabler som er ferdig monterte. Med det menes at nettverkspluggene allerede er påmontert kablene fra fabrikken. Men ønsker du å strekke kabler mellom rom, eller ønsker nøyaktige lengder, kommer du ikke utenom følgende ekstrautstyr:

Få fart på hjemmenettet del II


Krympetang og modulære RJ-45-plugger. Førstnevnte koster gjerne et par hundrelapper, mens pluggene kommer i esker, gjerne 10 og 10, prisen starter på et par kroner pr stk

RJ-45 er altså navnet på endepluggen på nettverkskabelen, og dersom du borer hull i veggen for å strekke nettverkskabler mellom rom, påmonterer du denne i etterkant. Dermed klarer du deg med et relativt tynt bor, og skadene i veggene minimaliseres.

Få fart på hjemmenettet del II


RJ-45-pluggen har åtte spor til trådene på innsiden, og åtte kontaktpunkter.

Øvelse gjør mester

Krympetanga brukes til å påmontere pluggen på kabelen, noe som kanskje er den mest kompliserte delen av jobben. Men husk - øvelse gjør mester, og snart gjør du dette nesten i blinde.

Den samme tanga er utstyrt med avbiter og kan også brukes for å fjerne isolasjonen rundt de åtte trådene, noe som er nødvendig for å sortere dem.

Når du har fjernet et par cm av isolasjonen, vil du se at de åtte trådene er tvunnet to og to:

Få fart på hjemmenettet del II


Nå skal du sortere dem, slik at de ligger i denne rekkefølgen:

Få fart på hjemmenettet del II


hvit/oransje, oransje, hvit/grønn, blå, hvit/blå, grønn, hvit/brun, brun. Rekkefølgener er helt sentral, ellers kan du oppleve å ikke få kontakt mellom enhetene i nettverket ditt overhodet.

Deretter skal du samle dem, klem med flatt med tommel mot pekefinger, finn fram avbiteren på krympetangen, og kapp trådene slik at de blir like lange. En cm over isolasjonen er ideelt:

Få fart på hjemmenettet del II


Bøyavlaster
Bøyavlaster Vis mer


Hvis kabelen skal brukes løst og dermed utsettes for mye bevegelse, kan det være en ide å bruke en hette til pluggen, en såkalt bøyavlaster. Hvis du har en slik, må du skyve den inn på kabelen før du går til neste punkt.

Nå skal du skyve kabelen og trådene - i denne rekkefølgen, inn i RJ-45-pluggen. Det kan virke som en håpløs oppgaven, men husk at pluggen er utstyrt med spor som trådene på magisk vis finner veien til.

Få fart på hjemmenettet del II


Skyv hele veien inn, og kontroller at trådene sitter i riktig spor før du går videre. Er du usikker, er det bare å prøve igjen. Tålmodighet kan være nødvendig her.

Nå er du nesten i mål. Neste punkt er å klemme pluggen fast på kabelen. Det gjør du ganske enkelt ved å skyve den inn i riktig spor i krympetangen, og klemme hard til med begge hendene:

Få fart på hjemmenettet del II


Voila, du har nettopp montert din første nettverksplugg!

Få fart på hjemmenettet del II


Boring og kabling

Selv om du sikkert er veldig fornøyd så langt, er det sannsynligvis andre i husstanden som ville satt stor pris på om kablene ble lagt penest mulig. Vi har selv god erfaring med selvklebende kabelskjulere, som kan legges langs gulv- og taklister. Slike får du kjøpt i elektro-, møbel- og dataforretninger.

Få fart på hjemmenettet del II


Mange kvier seg til å bore hull i vegger, og selv om små hull som regel er lett å skjule og eventuel reparere i etterkant, må du forsikre deg om at det ikke går elektriske installasjoner, rør og lignende der du borer. Bruk tid på å planlegge hvor og hvordan du vil lage hull, og bruk et bor som er knapt tykkere enn kabelen, for å lage minst mulig spor etter deg.

Med litt planlegging er det ikke sikkert kabelen blir synlig i det hele tatt, med mindre man bevisst går inn for å finne den.

Lykke til med ditt nye gitabit-nettverk!

Artiklene er publisert på DinSide også tidligere