Få bort varmen

Enten du overklokker prosessoren din eller grafikkortet ditt, blir det ekstra varmeutvikling som du må håndtere. En ekstra vifte er ikke nok. Du risikerer å bare sette allerede varm luft i bevegelse.

 Foto: Intel  Co.
Foto: Intel Co. Vis mer

Nesten alle komponentene i PCen utvikler varme. Prosessoren er normalt den største varmekilden og derfor er den ofte utstyrt med en egen vifte.

Viften har som funksjon å få prosessorens overflatetemperatur ned til romtemperatur. I kombinasjon med en kjøleribbe går det som oftest utmerket. Tilsvarende kjøleribber og vifter benyttes også på noen grafikkort. Pass på at kjøleribben har god kontakt med prosessoren. Bruk enten silikonfett eller en kjøleribbe med kontaktpute. Hvis du vil ha en vifte son fungerer lenge, bør du velge en med kulelager.

Husk at selv om en komponent fungerer fint, er det godt mulig at varmen fra den komponenten ødelegger for driften til en annen del av PCen.

PCens romtemperatur

Med romtemperatur mener vi varmen på luften som sirkulerer i PCen. Hvis denne luften sirkulerer ut og inn av PCen, og byttes ut med korte mellomrom, vil PCens klima være gunstig.

På mange måter er PCen et lite økosystem hvor komponentene "lever og ånder" i et felles miljø. Moderne PCer er konstruert slik at luft utenfra skal passere over alle komponentene før den oppvarmede luften slippes ut gjennom luftespalter i kabinettet.

Hobbyfiklerne slurver mest

Hvis du eksperimenterer med overklokking av prosessor eller grafikkort, er det sannsynlig at du også selv setter sammen PCen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med undertegnede, har du kanskje en tendens til å kjøre "cabriolet" (med lokket av) i lengre perioder?

Pass på luftstrømmen

Husk at luftstrømmer i likhet med det meste annet i naturen, velger minste motstands vei. Hvis lokket er av, vil luftstrømme ta en annen vei og kanskje ikke passere over grafikkortet i det hele tatt.

Hva med brikkesettet? Det er mer og mer vanlig at 100 MHz brikkesett, som Intel 440BX, er utstyrt med en egen kjøleribbe på "north brigde"-kretsen. For at en kjøleribbe skal fungere, må luften sirkulere og fjerne varmen.

Moderne ATX-kabinetter er konstruert slik at viften fra strømforsyningen blåser direkte på prosessoren. Kanskje er en av flatkablene litt kort og strekkes over prosessoren. Kabelen vil da kunne avlede luftstrømmen vekk fra prosessoren, og lage en stillestående luftlomme rundt kjøleribben. Meget uheldig.

Det er kjent fysikk at varm luft stiger oppover. Du har kanskje lagt merke til at de fleste strømforsyninger blåser nedover, og virker mot denne naturlige luftstrømmen. Hvis du monterer flere vifter, må du også passe på at de ikke utligner hverandre ved å blåse hver sin vei.

Moderne PCI- og AGP-kort har komponentene på motsatt side av kretskortet i forhold til de gamle ISA-kortene. Det betyr at komponentene er på undersiden av kortet i et vanlig minitårn-kabinett. Det kan medføre at den varme oppadgående luftstrømmen blir fanget under kortet. En liten vifte vil normalt motvirke det.

Mange av de nye 7200 rpm-harddiskene som nå kommer for fullt, utvikler mye mer varme enn vanlige disker. To slike disker montert tett ved siden av hverandre kan faktisk stoppe PCen fullstendig.

Pass på plasseringen

Hvem har vel ikke plassert PCen under bordet for å få bedre plass? Under bordet finner vi ofte også en panelovn. Det er ingen god kombinasjon.

Kanskje har du satt PCen inntil en skuffeseksjon eller vertikal bordplate? Pass da på at PCen ikke har luftehull på den siden. Mange PCer har overopphetet på den måten. Sett heller ikke pappesker eller plastposer inntil maskinen. Det er også uklokt å sette PCen i et skap og lukke døren mens den er i drift.

Alt dette gjelder dobbelt opp for de som overklokker, eller på annen måte utsetter PCen for større påkjenninger enn den er beregnet på.

Og husk - det billigste kabinettet er sjelden det beste.