Få bass på plass i TV-lyden

Nye TV-er skal av en eller annen grunn være så flate som mulig, selv om de fleste har den stående på fot på en TV-benk. Da spiller jo ikke tykkelsen egentlig noen rolle - foten er jo bredere uansett.

Problemet med tynne TV-er er at det ikke er mye plass igjen til høyttalere, da blir lyden like tynn som TV-en.

Du kan koble TV-en til stereoanlegget, kjøpe en lydplanke eller ta den helt ut med surround. Men hvis du bare vil ha mer bass i tillegg til TV-lyden, slik at lydbildet blir komplett?

Slik gjør du det

Det som løser problemet er å koble til en aktiv sub (kort for subwoofer - en basshøyttalerkasse som bare spiller de dypeste tonene og som har innebygd forsterker).

For å komplettere høyttalerne i et TV-apparat trenger du ikke noen stor sub, du klarer deg langt på vei med en sub fra et PC-høyttaleranlegg, hvis du ikke vil utfordre naboene.

Kurante PC-anlegg får du fra rundt 300 kroner og oppover, jo større og dyrere jo kraftigere er de.

Men: Du får ikke kjøpt slike sub'er separat, du må kjøpe hele høyttaleranlegget, men du trenger ikke koble til de to diskanthøyttalerne (hvis du ikke vil).

Få bass på plass i TV-lyden


Tilkoblingen til PC-en er veldig enkel, du bruker bare lydutgangen på de to røde og hvite phono-kontaktene bak på TV-en. Du trenger gjerne en overgang til stereo minijack tilsvarende lydutgangen på PC, og det får du i elektrobutikken. Hvis de ikke har kan du bestille varenummer 38-1619 hos Clas Ohlson eller gå i musikkforretningen og kjøpe en tilsvarende fra Hosa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For at dette skal fungere praktisk må volumkontroll og tilkobling til sub'en være på egen kabel og IKKE skje via den ene satelitthøyttaleren. De enkleste og rimeligste anleggene er ofte slik. Du plasserer så sub'en diskret bak sofaen eller på annet egnet sted. Den kan godt stå på siden, de dype frekvensene er ikke retningsbestemte.

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!