Eye-Fi kan sende bilder fra kamera til telefon

Endelig kan du dele speilrefleksbilder "direkte" på Facebook.

Med et Eye-Fi-minnekort kan du nå overføre bilder trådløst fra et kamera til mobiltelefonen og deretter dele dem på Facebook eller hvor du måtte ønske. Foto: Colourbox.com, lett manipulert av Pål Joakim Olsen
Med et Eye-Fi-minnekort kan du nå overføre bilder trådløst fra et kamera til mobiltelefonen og deretter dele dem på Facebook eller hvor du måtte ønske. Foto: Colourbox.com, lett manipulert av Pål Joakim Olsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kommentaren "Nå må kameraprodusentene våkne" tidligere i vinter, påpekte jeg en mangel ved nært sagt alle kameraer, og det var muligheten for å dele bilder på Facebook, Flickr, Picasa, Twitter eller hva det måtte være – uten å måtte legge inn bildene på en PC først.

Stadig flere foretrekker å bruke mobiltelefonen til å ta bilder med på grunn av disse mulighetene, noe som også synes på salget av kompaktkameraer, som stadig synker, selv om de produserer bedre bilder og har langt bedre muligheter i forhold til zoom, vidvinkel, hastighet o.l.

Riktignok har Eye-Fi-minnekortene vært på markedet en stund. Dette er minnekort du bruker som vanlig i kameraet, men som gir deg mulighet til å overføre bilder direkte til PC-en (eller til en nettjeneste) via et trådløst nettverk. Dog har det ikke adressert problemet 100%, siden du til nå ha vært nødt til å være koblet mot en trådløs ruter for å overføre bildene.

Direkte til mobiltelefon

Nå har imidlertid Eye-Fi kortene fått et nytt ess i ermet. Konseptet kalles direct mode og gjør at bildene du tar med kameraet kan overføres direkte til mobiltelefonen, selv om du ikke er i nærheten av en trådløs ruter:Med andre ord kan du putte et slikt minnekort inn i speilreflekskameraet ditt med snasen optikk, ta bildet og sekunder senere er det lagret på telefonen din (selv om du står milevis fra en trådløs ruter) slik at det kan deles videre. Foreløpig er iPhone/iPad og Android-telefoner kompatible med løsningen, der Android-applikasjonen lanseres i nær fremtid. Det finnes imidlertid et par uoffisielle løsninger i Android Market allerede (søk på eye-fi).

Måten det skjer på, er at du starter en applikasjon på telefonen, som gjør den klart til å ta i mot bilder fra Eye-Fi-kortet. Kortet er også laget slik at det kan slette bilder underveis etter at de er overført, så du trenger ikke å gå tom for ledig plass.

En annen kjekk mulighet med disse kortene er at de også geotagger bildene som tas, uavhengig av om du har GPS-enhet i kameraet ditt, noe det fortsatt er ganske få modeller som har.

Flere modeller

Eye-Fi har gitt ut flere typer av disse minnekortene, men skal vi tro deres egen sammenligningsside, er det tre kort som er aktuelle - connect (4GB), mobile (8GB) og Pro (8GB), der sistnevnte også kan overføre bilder i råformat. I følge Prisjakt.no, starter det rimeligste kortet, Eye-Fi Connect på 395 kroner i norske nettbutikker.

Har du et kort fra før, skal direct mode være lansert som en gratis programvareoppdatering.