ExpressCard SSD

Vi har sett på flashminne for ExpressCard-sloten. Er det bedre enn USB-minne?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har nettopp testet den bærbare PCen Multicom Z37S, og sammen med denne maskinen fikk vi en interessant liten sak: en SSD - også kjent som Solid State Disk (eller Drive) fra Transcend på 32 GB.

SSD har en rekke fordeler i forhold til vanlige harddisker. Først og fremst er de basert på ren flashminneteknologi (som du for eksempel har i USB-minnepinnen din), slik at det ikke er noen bevegelige deler som kan ryke. De har også langt lavere søketid og følgelig bedre ytelse ved lesing/skriving av mange mindre filer - mens mekaniske disker er bedre på større.

Andre faktorer som må nevnes er støy (eller fraværet av den), lavere strømforbruk og mindre varmeutvikling enn tradisjonelle harddisker.

image: ExpressCard SSDTranscend ExpressCard Solid-State Disk er litt større (men også tynnere) enn en pakke tyggegummi og er hovedsaklig beregnet som en mindre, sekundær harddisk til din bærbare PC eller Mac.

Men ettersom dette altså er et kort som bruker ExpressCard-standarden betyr det at den kun er for bærbare datamaskiner som er utstyrt med plass for ExpressCard/34 eller -/54. Noen nye bærbare kommer fremdeles med "gamle" CardBus. Lurer du på forskjellen kan du lese om det her.

image: ExpressCard SSDTranscends løsning kommer med en USB-adapter slik at du også kan bruke den på systemer som mangler ExpressCard-slot.

Ikke som systemdisk

For å ta det med en gang - dette er ikke den typen SSD som kan ta over som systemdisk for deretter å kjøre et fullverdig operativsystem fra. Det hadde selvfølgelig vært spennende, spesielt med tanke på strømforbruket.

image: ExpressCard SSD


Men Transcend SSD oppdages av operativsystemet og kjøres på samme måte som en USB minnepinne, så dersom du har kunnskapen som skal til for å kjøre et nedskalert operativsystem fra en slik (Linux er jo bra til sånt) er det ikke noe teoretisk i veien for at det også skal fungere med denne ExpressCard SSDen.

Når du plugger denne inn i en Vista-maskin har du som med en USB-minnepinne også muligheten til å bruke den til å øke ytelsen med ReadyBoost. Dette er en teknologi som skal gi deg bedre ytelse dersom du har lite systemminne (RAM) i datamaskinen.

Ytelse

Vi har testet denne ExpressCard SSDen mot en USB-pinne: SanDisk Cruzer Micro på 2 GB. HD Tune 2.53 har stått for målingen.

image: ExpressCard SSDFørst ut: SanDisk Cruzer Micro. Merk den lave aksesstiden som er typisk for flashminne-enheter.

image: ExpressCard SSDTranscend SSD i ExpressCard-sloten. En smule bedre og jevnere ytelse, men den legger også større belastning på prosessoren. Verd å merke seg for den som har enkeltkjerneprosessor.

image: ExpressCard SSDTranscend SSD i USB-porten (med adapteren). Samme ytelse, men lavere belastning på prosessoren (tilnærmet den USB-pinnen hadde).

I teorien støtter ExpressCard langt større overføringshastigheter enn USB, så vi hadde håpet å se litt bedre ytelse enn det vi faktisk målte.

ExpressCard-standarden støtter både koblinger mot PCens USB-buss og ExpressCard-buss. En mulig forklaring er at ettersom hastigheten tilkoblet USB-port og ExpressCard-slot er den samme, betyr det at den bruker USB-bussen i begge tilfeller.

I så fall vil det si at dette i praksis er en USB-minnepinne i ExpressCard-format.

image: ExpressCard SSD


image: ExpressCard SSD


En SSD i ExpressCard-størrelse har likevel noen fordeler sammenlignet med for eksempel en USB. Prisen for fire USB-pinner med kapasitet på 8 GB er omtrent den samme som et slikt kort på 32 GB. Da slipper du unna med en dings i stedet for fire.

Og ikke minst lar denne seg skyve inn i PCen under bruk, og kan stå i også når du drar rundt på den. Utstikkende minnepinner har en lei tendens til å stadig være i veien.

Prisen på Transcend 32 GB ExpressCard SSD ligger i skrivende stund på ca. tre tusenlapper.