Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

Expert på 27 GB fra Western Digital

Det er ikke lenge siden vi kåret Western Digital Ekspert 18 GB til Best i test. Nå annonserer de en enda større og raskere Expert-disk. Med 27,2 GB vil den sette ny rekord for EIDE-disker.

Neste generasjon Expert-disker fra Western Digital vil ha plass til fantastiske 6,8 GB pr. magnetplate. Samarbeidet med IBM ser nå virkelig ut til å bære frukter.

LES OGSÅ:

7200 rpm i tet

Tidligere har vi vært vant til at de største EIDE-diskene har rotert med 5400 runder pr. minutt. De raske 7200 rpm disken har benyttet lavere tetthet og dermed hatt lavere kapasitet.

Det ser nå ut til å endre seg. Quantums nært forestående Fireball Plus KA på 18 GB vil bli Quantums største EIDE-disk og DiamondMax Plus 5120 på 20,2 GB er Maxtors aller største disk.

Det er ingen grunn til denne forskjellen siden de aller største harddiskene på markedet er de med SCSI-grensesnitt og de har spunnet med 7200 rpm eller mer i lang tid.

Nå som 7200 rpm-diskene også får den høyeste tettheten, vil de dra i fra de andre diskene i ytelse og vi vil endelig få utnyttet hastighetspotensialet fullt ut.

Hva med IBM

Etter at Western Digital og IBM inngikk samarbeid om harddisker, har produktene blitt veldig like. Noen mener også at de er identiske.

Western Digital har nylig begynt med fire platers disker. IBM benytter hele fem plater i sine disker. Det er derfor grunn til å tro at IBM snart kommer med en disk på hele 34 GB. Kjekt å ha i hjemme-PCen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake til fremtiden

Western Digital har også annonsert et nytt medlem av Caviar-serien. Denne gangen har de bare så vidt økt kapasiteten fra 20,2 til 20,5 GB. Det skyldes at den største Caviar-disken nå bare benytter tre plater, men med den samme tettheten på 6,8 GB pr. plate.

Vi kan derfor forvente en lav pris på den "lille" Caviaren på "bare" 20,5 GB.

Kommer til sommeren

Begge de nye Western Digital-diskene vil komme i salg til sommeren. Noen norsk pris er ennå ikke fastsatt, men vi regner med at Expert 27,2 GB vil koste litt over kr 4.000,- inkl. mva. Caviar-disken anslår vi til ca. kr 3.400,- inkl. mva.

Expert-disken ligger absolutt an til å bli det beste kjøpet av de to. Vil vil teste begge disse diskene i vår løpende test av harddisker så snart vi får dem inn til test.

For informasjon om nærmeste forhandler, ta kontakt med den norske distributøren EET AS (tlf: 22 74 75 00).