Ex-piratformat i ny utgave

DivX ;-) het videoformatet som for to år siden satte en støkk i DVD-bransjen. Sammen med de rette verktøyene kunne pirater lage DVD-kopier som fikk plass på en vanlig CDR-plate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DivX ;-) var egentlig en hacket utgave av Microsofts ASF-format, som var basert på MPEG4-standarden, og derfor ansett som et rent piratformat. Du kan lese mer om DivX ;-) i denne artikkelen.

Siden den gang har filmens svar på MP3 blitt stuerene. Da DivX 4.0 ble lansert i fjor, var formatet blitt til et open source-prosjekt, fortsatt basert på MPEG-4, men for øvrig var det bare navnet som minnet om den opprinnelige DivX ;-)-kodeken. var navnet. Ulempen var at DivX 4.0 måtte gå gjennom en rekke revisjoner før det ble ansett som like bra og stabilt som DivX ;-), til tross for de mange lovnadene ved lanseringen.

DivX 5.0 - mindre filer, bedre kvalitet

Utviklerne som står bak DivX lanserte nylig en helt ny versjon av formatet, versjon 5.0. Kodeken som må installeres for å spille av og lage filmer i formatet er fortsatt gratis, men denne gangen leveres DivX også i en Pro-utgave med avanserte innstillinger for komprimering av video. Denne koster enten $30 å bruke, eller du må godta at det popper opp en reklameannonse i nettleseren din i ny og ne.

Av nyhetene i DivX 5.0 kan nevnes:

- Programkoden er optimalisert for å gi raskere komprimering (blant annet optimalisert for AMD Athlon)
- Bedre kvalitet på mindre filer (15-20% mindre filstørrelse gir samme kvalitet som før)
- Bruker sin egen DivX-filbenevnelse, AVI hører fortiden til.
- Bedre støtte i eksisterende videoredigeringsprogrammer
- Forbedrede algoritmer skal gi bedre bildekvalitet, fjerne synkroniseringsproblemer etc.
- MacOS-support
- Inkluderer egen DivX-avspiller, DivX Player 2.0 (beta)

Vi vil komme tilbake med flere detaljer om DivX 5.0 ved senere anledninger, blant annet skal vi sjekke hvordan våre DV-opptak blir seende ut i DivX-format.

Lenker:
DivX hjemmeside (her kan du laste ned DivX og se videoklipp)
Nå kommer videoutgaven av MP3 (DinSide-artikkel, mars 2000)