Beste antivirus:

Ett av programmene er suveren vinner - både i gratis- og betalversjon

Britisk stortest av 62 sikkerhetsprogrammer for PC og Mac med en sikker vinner.

<strong>SIKKERHET:</strong> Nettet er fullt av programmer som lover å beskytte deg mot virus og skadevare. Men hvor gode er de egentlig? Foto: Rawpixel.com/Shutterstock/NTB scanpix
SIKKERHET: Nettet er fullt av programmer som lover å beskytte deg mot virus og skadevare. Men hvor gode er de egentlig? Foto: Rawpixel.com/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tilbudet av antivirusprogrammer er stort.

Ofte følger slike programmer med PC-en din. Er de til å stole på? Eller bør du kjøpe og installere et annet program? Og duger antivirusprogrammer som er gratis?

Alt dette har det britiske forbrukernettstedet Which? funnet svaret på. De har testet hele 62 antivirusprogrammer (krever abonnement), både for Mac og PC, både gratisprogrammer og programmer du må betale for.

Rumensk program gjør reint bord

For både Mac og Windows er Bitdefender Antivirus Free Edition den klare vinneren i gratisgruppa, med en score på 75 poeng av 100 mulige.

Om du vil ha funksjoner ut over den grunnleggende beskyttelsen mot virus og annen skadevare, må du derimot betale litt.

Også her er Bitdefender Internet Security 2018 suveren vinner for Windows, med 80 prosent. Prisen er 300 kroner.

Betal-versjonen «med alt» finnes dessverre ikke for Mac, men her er Bitdefender vinneren med sitt Antivirus for Mac-program, som scorer 71 poeng. Dette programmet må du betale 500 kroner for.

- Den nye kongen av antivirus

Which? kaller Bitdefender «den nye kongen av antivirus», og slår fast at det rumenske selskapets datasikkerhetsprogrammer slår alt de tidligere har sett fra etablerte selskaper som Norton, Kaspersky og McAfee.

<strong>KONGE:</strong> Bitdefender scorer høyest både for Mac og PC, og både i gratis- og betalversjon. Foto: Bitdefender
KONGE: Bitdefender scorer høyest både for Mac og PC, og både i gratis- og betalversjon. Foto: Bitdefender Vis mer

Sistnevnte har for øvrig lovet bot og bedring etter at Dinside gjentatte ganger har kritisert dem for å forsøple nye PC-er.

Bitdefenders Internet Security 2018 får nærmest skamros for fantastisk bra beskyttelse mot alle typer skadevare, egen funksjon for nettbanksikkerhet og innebygd passordoppbevaring.

Det eneste som trekker ned er at bruksanvisning og hjelpefunksjon kun finnes på nett og at programmet ikke kan rydde opp på PC-en, slik mnage andre antivirusprogrammer kan.

I kommentarfeltet under anmeldelsen er det dessuten mange som klager på at programmet er vanskelig og ulogisk å installere.

Også på nettstedet Av-test.org, som spesialiserer seg på test av antivirusprogrammer, får Bitdefender toppscore på alt unntatt brukervennlighet.

<strong>REKLAME:</strong> Malwarebytes går friskt ut med en robot som ødelegger et virus. Ifølge Which? lever de ikke opp til forventningene. Foto: Malwarebytes
REKLAME: Malwarebytes går friskt ut med en robot som ødelegger et virus. Ifølge Which? lever de ikke opp til forventningene. Foto: Malwarebytes Vis mer

Disse skal du styre unna

På bunnen av lista over PC-programmer kommer Malwarebytes 3.

Grunnene er mange.

Ifølge Which? kommer programmet i konflikt med det innebygde antivirusprogrammet i Windows, Windows Defender.

Dessuten sliter det med å avvise løsepengevirus (ransomware), skummel programvare som kidnapper innholdet på harddisken din og presser deg for penger.

De mener prisen på 549 kroner er stiv, tatt i betraktning av at programmet både fungerer dårlig og har få funksjoner. Dessuten slås den automatiske oppdateringen av under installasjonen, noe som virker som et triks for å betale for oppgraderinger som blir markedsført som gratis.

Mac-folket bør holde seg unna F-Secures SAFE for Mac, som koster rundt 578 kroner.

Dette programmet har ifølge nettstedet for svak beskyttelse. I tillegg er det mange former for skadevare det ikke takler. Men mest av alt er det altfor dyrt i forhold til det lille du får.

<strong>INNEBYGD:</strong> Alle som har nyeste versjon av Windows har antivirusprogrammet Windows Defender om bord. Men beskyttelsen er bare midt på treet, ifølge Which? Foto: Microsoft
INNEBYGD: Alle som har nyeste versjon av Windows har antivirusprogrammet Windows Defender om bord. Men beskyttelsen er bare midt på treet, ifølge Which? Foto: Microsoft Vis mer

Jo, du trenger antivirus i tillegg

Historisk har det vært delte meninger om Mac-brukere trenger antivirus. Noen synes fortsatt å mene at operativsystemet OS X er så sikkert at det ikke er nødvendig å beskytte seg ytterligere.

Nestleder i Norsis Tone Hoddø Bakås avlivet denne myten grundig overfor Dinside i janar 2016, sammen med en rekke andre myter om virus- og skadevaretrussel og antivirusprogramvare.

- Alle som har Mac burde også ha antivirusprogrammer. Mange sårbarheter i et program kan utnyttes på både Mac- og Windows-versjonen, uttalte Bakås til Dinside. ​

PC-brukere med Windows 10 har allerede Microsofts egen sikkerhetspakke Windows Defender, som i fjor høst endelig kom med beskyttelse mot løsepengevirus.

Denne kommer ut med en poengsum på 61. Altså midt på treet. Konklusjonen er at programmet er bedre enn ingenting, men at det ikke får med seg verken ransomware eller såkalt «phishing», e-post som lurer deg inn på falske nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer