Ett år med Vista

KOMMENTAR: Etter ett år er konklusjonen klar: Vista er langt bedre enn sitt frynsete rykte.

Publisert
Sist oppdatert
Det er tydeligvis noen i Vistas utviklingsteam som vet hva de driver med


Mye har blitt sagt og skrevet om Windows Vista siden operativsystemet så dagens lys for ganske nøyaktig ett år siden. Det meste har vært negativt, i nær sagt alle fora. Det blir til stadighet fokusert på at Microsoft brukte mer enn fem år på utvikle Vista, og da det endelig kom på markedet var det fullt av feil.

Si din mening - debatten raser nederst i saken

Den britiske C|NET-redaksjonen gikk til og med så langt som å plassere Vista blant de ti verste teknologiproduktene gjennom alle tider, sammen med blant annet en elektrisk trehjuling fra Sinclair, en minnekortleser ingen har hørt om og en obskur håndholdt spillkonsoll fra tidlig nittitall.

C|NET gikk lengre i sin kritikk enn de fleste, men ankepunktene er velkjente. Blant annet hevder de at Vista plager brukerne med stadige advarsler som krever interaksjon, og at operativsystemet er inkompatibelt og DRM-befengt. I andre sammenhenger kritiseres Vista for treg filkopiering og sitt "voldsomme ressurskrav".

Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide.no
Bjørn Eirik Loftås er teknologiredaktør i DinSide.no Vis mer


Det siste året har det nærmest rådet lynsjestemning mot Vista og Microsoft. Og i likhet med når mobben fant fram repet i ville vesten, kaster skuelystne seg inn fra sidelinjen og hjelper til med å heise den skyldige opp i telefonstolpen etter halsen, uten helt å vite om anklagene mot ham holder vann.

Det krever mot å stå opp og hevde at noen kanskje tar feil. Da risikerer du nemlig å dingle fra telefonstolpen selv. Jeg tar likevel sjansen på å lage et litt mer balansert bilde av virkeligheten, vel vitende om at enkelte kranglefanter og konspiratorikere garantert vil falle for fristelsen og kalle meg "M$ fanboy" i debatten under - på samme måte som jeg blir kalt "Apple fanboy" når jeg omtaler nye iPoder. Alle de positive Linux-omtalene mine de siste årene blir også med ett helt uten betydning.

Sannheten er uansett at Vista slett ikke er noe dårlig operativsystem, ett år etter lanseringen.

Jeg burde vite hva jeg snakker om. Jeg var blant de første som presenterte en komplett anmeldelse av operativsystemet i fjor høst, og har brukt Vista side om side med XP på en rekke PCer hver eneste dag siden den gang. Som datadoktor og produkttester i DinSide går mye tid med til utforsking, installasjoner av programvare, alskens maskinvare med tilhørende drivere, avinstallsjoner og feilsøkinger. Ikke på én PC, men mange.

Jeg har selv jobbet i en utviklings-avdeling. Der var alt bare kaos. Vi skyldte på at vi bare var mennesker. Skulle nesten tro de bare er mennesker hos Microsoft også.


Det er svært sjelden jeg opplever at Vista ikke er kompatibelt med utstyret som testes. Det meste av utstyret vi brukte i redaksjonen med XP, fungerer også fint i Vista. Ikke alt virket ved lanseringen, men nå - etter ett år med mange turer til Windows Update og produsentenes nedlastingssider, er det meste på plass, med unntak av noen WLAN-dingser (kort og USB-plugger) som produsenten tydeligvis ikke gidder å skrive nye drivere til.

Noen eldre versjoner av backup-, sikkerhets-, brenne-og DVD-avspillingsprogramvare fungerer heller ikke, men Vista har enten innebygd støtte for disse funksjonene, eller man kan laste ned gratisprogramvare som for de fleste løser biffen helt greit.

Når det gjelder de stadige advarslene som krever interaksjon (UAC), er det bare å fjerne et kryss på innstillinger for brukerkontoen, og de er borte etter neste omstart. Det har ikke bydd på problemer for mitt vedkommende.

DRM-befengt? Det er absolutt ingen problemer med å bruke Vista på nøyaktig samme måte som XP når det gjelder multimedia. Og ripper du CDene dine med Windows Media Player, er standardformatet faktisk WMA uten DRM. Det kreves riktig nok HDCP-støtte over DVI/HDMI for å spille av kryptert materiale fra HD-DVD og Blu-ray digitalt, men skal noen ha pepper for dette er det i hvert fall ikke Microsoft.

Maskinkravene er langt heftigere enn for XP. Derfor vil Vista oppleves som tregere på de aller fleste PCer som tidligere har kjørt XP. "Tregheten" skyldes flere ting, blant annet kjører nå langt flere prosesser i bakgrunnen, for eksempel for å forbedre sikkerheten, skyggekopiering av filer og fulltekstindeksering av dokumenene dine. Aero-grensesnittet krever pudding, med sine myke bevegelser og overganger, 3D-effekter og gjennomsiktigheter. Naturlig nok henger ikke all gammel maskinvare like godt med i svingene.

De av oss som har noen år på baken i dette gamet kjenner imidlertid ressurs-kritikken igjen fra 2001, da XP ble lansert. Og jeg har en dårlig nyhet til alle som er forbauset over at Vista krever mer enn XP: Slik vil det alltid være når en OS-versjon avløser en annen. Den gode nyheten er at maskinvaren som kreves for en smidig Vista-opplevelse koster nesten ingenting lenger.

I skrivende stund kan du for eksempel kjøpe 2 GB DDR2-minne fra Netshop til 350 kroner. En dobbelkjernet Athlon 64 4400+ prosessor kan du kjøpe hos Netonnet for 599 kroner. Trenger du nytt hovedkort med integrert Nvidia-grafikk og Aero-støtte? 425 kroner hos PS Data.

Kjøper du slikt utstyr kan du dessuten få med en OEM-versjon av Vista Home Premium for under tusenlappen, og i praksis sitte igjen med en ny PC (ingen spill-PC dog).

Men noen "halleluja-mann" er jeg ikke. Jeg har brukt vesentlig lengre tid på å tilpasse meg Vista enn tilfellet var med Windows 2000 og XP. Jeg er blitt eldre, men det er neppe grunnen.

Først av alt er jeg kritisk til alle versjonene. Jeg husker aldri hva som er tilgjengelig i hvilken versjon, og det gjør ikke vanlige brukere heller. Microsoft har trolig funnet ut at versjonskaoset fører til at flere kjøper dyrere versjoner, bare for å være på den sikre siden. Sleipingene. Personlig har jeg kommet frem til at så lenge jeg ikke behøver domenepålogging, dekker Home Premium mine behov.

Jeg synes Windows Utforsker er blitt rotete. Den nye adresselinjen viser for eksempel nettsteder jeg har besøkt når jeg egentlig ønsker å se siste brukte mapper, og mappelisten i venstrevinduet - hvorfor er den skjult? Den burde vært synlig som standard.

Å navigere i nettverksoppsettet er et sant helvete. Skal jeg endre innstillinger på en nettverkstilkobling baler jeg like mye hver gang, det er alltid en haug med museklikk og navigering i øst og vest. Disse innstillingene ligger helt oppi dagen i XP.

Norsk versjon av Vista bruker aliaser på mange mapper, for eksempel vises Documents-mappen med navnet Dokumenter. Det vises altså et annet navn i Utforsker enn det virkelige navnet, og det er ikke helt uproblematisk. Ikke alle programmer er like smarte, plutselig hadde jeg for eksempel to Skrivebord-mapper ved siden av hverandre. Fryktelig tøvete, unødvendig og forvirrende.

Internet Explorer 7 har fått fanestøtte, men åpner likevel lenker i et nytt vindu. Skal du laste ned en fil må du ofte gjennom en prosedyre som minner meg om passkontrollen i Nogales på grensen mellom Mexico og USA. Og Microsoft har fjernet støtte for sin egen Exchange 2003 webmail i Vista, men den funker fint med Internet Explorer 7 i XP. En fiks og litt konfigurering her og der kan løse opp i flokene, men fyttegrisen altså!

Jeg har selv jobbet i en utviklingsavdeling. Der var alt bare kaos. Vi skyldte på at vi bare var mennesker. Skulle nesten tro de bare er mennesker hos Microsoft også.

Men det er tydeligvis noen i Vistas utviklingsteam som vet hva de driver med også, og det har jeg dratt nytte av. For eksempel klarte jeg å slette alle filene i en mappe som inneholdt driverne til det trådløse nettverkskortet. Gudene vet hvordan jeg klarte det. Løsningen var imidlertid enkel; ved å høyreklikke på mappen kunne jeg gjenopprette innholdet til en gitt dato. Fiffig.

Ett år med Vista


Å kopiere filer fra en mappe til en annen gikk som i halvstørknet kvae for et år siden, men Vista-oppdateringer har løst dette nå, i hvert fall på Vista-PCene mine. Og den nye dialogboksen som spør hva du vil gjøre med duplikater ved filkopiering er jo genial:

Ett år med Vista


Kjappe fulltekstsøk og forhåndsvisning av dokumenter i Utforsker er jo heller ikke dumt, som her - en PowerPoint-presentasjon - som faktisk kan vises i sin helhet uten å åpne kildeprogrammet:

Ett år med Vista


Windows Update er forbedret og fant for eksempel drivere til et Logitech webkamera, HP-skriverdrivere og grafikkortet mitt. I skrivende stund jobber jeg på en PC som fungerer optimalt helt uten behov for manuelle driverinstallasjoner. Greit å vite at alle driverne på systemet er Microsoft-sertifiserte. Maskinen står på døgnet rundt, og er dønn stabil.

Det tok imidlertid sin tid å komme hit. Når Service Pack 1 er på plass i første kvartal 2008 er forhåpentligvis de fleste andre flokene og irritasjonene borte, akkurat som da Service Pack 2 til Windows XP kom (tre hele år etter lanseringen). Men den som forventer at Vista blir mindre ressurskrevende blir nok like skuffet som jeg ble da strikken røk på masken til julenissen 24. desember 1977.

For å oppsummere: sitter du i dag på litt eldre maskinvare og Windows XP, er det slett ikke sikkert at en oppgradering til Vista vil gi deg en bedre PC-opplevelse, selv om det definitivt er i ferd med å bli et bedre operativsystem. Da kan det være greit å huske på at XP også er et solid produkt, og at nytt utstyr, nye versjoner av programmene og spillene dine vil kunne brukes på XP i årevis fremover. Så får heller oppgraderingen av operativsystemet komme automatisk når du kjøper ny PC. Eller kanskje en Mac?

Les også:
10 smarte Vista-tips
Prøv Vista gratis lenge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer