Et dashbord til PCen

Har du for mange småprogrammer å holde styr på? Konfabulator samler det meste i et skjult vindu, som du kan kalle opp ved leilighet.

Et dashbord til PCen

  1. Se Konfabulator i aksjon
Er slike tillegg til XP nyttige? (Avsluttet)
Ja(47%) 139
Nei(27%) 80
Vet ikke(14%) 42
Bruker annet OS(12%) 36
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Konfabulator er noe så smart som et samleprogram for dingser, eller widgets som de kaller det på engelsk. Det inkluderer alle slags forskjellige småprogrammer, som viser alt fra klokken og datoen til aksjekurser, nyheter og ikke minst månefasen.

I praksis har mange allerede en rekke forskjellige småprogrammer som kjører fra oppgavelinjen i Windows, og det virkelig smarte med Konfabulator er at programmet kan erstatte dem alle, samtidig som det har et levende utviklermiljø i ryggen som stadig utvider tilbudet av dingser.

Et dashbord til PCenUtrolig mange dingser

På Konfubalators dingsegalleri kan du finne frem til mange flere nyttige og utnyttige småprogrammer enn de forhåndsinstallerte, fra automatisk oppdaterende nyhetsagenter til webkameraer og tegneserier. I alt er det over 350 dingser av ymse slag på Widgetgallery.com.

Styrken til Konfabulator er derimot ikke bare det store mangfoldet av dingser, men at de er samlet på ett sted. Et enkelt trykk på F8 gir deg tilgang til Konsposé - der alle dingseprogrammene "bor", mens resten av vinduene sendes til bakgrunnen.

Nå også på Windows

Denne egenskapen var såpass god at Apple rett og slett "stjal" den til den neste utgaven av det mange mener er verdens lekreste operativsystem: Mac OS X 10.4 "Tiger." Hos Apple har teknologien fått navnet "Dashboard."

Et dashbord til PCen


Dermed fikk utviklerne et problem, og valgte i stedet å bringe programmet sitt til de andre 90 prosentene av PC-markedet; de som bruker Windows. Vi kan ikke si annet at vi er taknemlige for dette, ettersom oppgavelinjen i Windows XP godt kan trenge litt avlasting.

Det er rett og slett umåtelig praktisk å få samlet alle de små hjelpeprogrammene i en egen skjermvisning, og selve designen av de enkelte dingsene er både velpolert og vel gjennomført.

Konfabulerbart

Enda bedre er det av hver enkelt dings kan justeres i forhold til alle de andre programvinduene i Windows. Dermed kan du for eksempel holde den analoge klokken på toppen av alle programmene i et hjørne, noe vi selv synes er et langt bedre alternativ enn den klassiske Windows-klokken.

Et dashbord til PCen


Konfabulator lar seg derimot vanskelig beskrive i rene ord og bilder, det må rett og slett oppleves for å oppdage hvorfor programmet ble et av de mest populære tilleggene til Mac-plattformen.

Minnekrevende

Det eneste negative vi fant etter noen dager med Konfabulator installert var minnebruken. Til sammen brukte vinduene i testoppsettet vårt 89.560 Kb minne - eller omtrent 8 MB per dingseprogram, med et lite tillegg for hovedprogrammet.

Programmet er heller ikke gratis, men utgis som shareware. Det betyr at det kan brukes fritt i en begrenset periode, og koster 24,95 dollar å kjøpe. Vi skulle bare ønske at de fortalte oss hvor lenge prøveperioden er.

Hadde det ikke vært for minneproblemene, skulle vi gledelig anbefalt Konfabulator for alle. Slik det er nå, kan det gjøre maskinen din veldig treg dersom du har en eldre prosessor og lite minne.

Derfor får vi nøye oss med å anbefale det for alle som har minne nok - for dette programmet er absolutt verdig å bli lagt til ved oppstart!

Last ned Konfabulator her
Se Konfabulator i aksjon