EssentialPIM: Gratis kalender og kontaktarkiv

EssentialPIM er programmet som passer på avtalene og kontaktene dine, uten å koste deg en krone. Er dette Outlook uten epost?

EssentialPIM: Gratis kalender og kontaktarkiv

  1. Større bilder


Vi har skrevet mye om gode gratisløsninger i det siste, i et håp om å kanskje klare oss uten programvarekostnader en gang i fremtiden. Det virker som om det går den rette veien, nå som både OpenOffice og Thunderbird byr på kontor og epost-funksjoner uten å koste.

Hittil har det store problemet vært mangelen på en PIM - en "Personal Information Manager" - eller et program som passert på både tid, kontakter og avtaler. Nå kommer EssientialPIM til unnsetning - med et par egenskaper som selv Outlook mangler.

Heng kalenderen på nettet

EssentialPIM er kort og godt en interaktiv kalender med notatblokk og visittkortholder. Du kan legge til avtaler og bli varslet når du må gå for å rekke dem - og du kan gjøre dem tilbakevendende. Akkurat det vi forventer av en kalender.

EssentialPIM: Gratis kalender og kontaktarkiv


I tillegg har du muligheten til å se hele år om gangen, og til å dra og slippe avtaler mellom uker og måneder. Du kan også se om en oppgave en fullført, og sortere avtalene etter prioritet.

Men det beste med kalenderen er at den kan eksportere dags-, uke eller månedsplanen din til HTML slik at vennene og kontaktene dine kan se hva du driver med via nettet. Da følger det med bilder og det hele, som du eventuelt også kan sende som epost.

Det eneste som mangler her er så innlysende at det nesten er litt pinlig: Det finnes ingen mulighet til å importere kalenderen du allerede har i Outlook eller andre programmer. Så du må begynne helt på nytt dersom du bytter kalenderprogram.

EssentialPIM: Gratis kalender og kontaktarkiv


Alt kan eksporteres

EssientialPIM har derimot ingen problemer når det kommer til å eksportere. Alt du gjør og skriver i programmet kan leveres ut den andre enden i en rekke forskjellige formater.

Kalendere, "å gjøre"-lister, notater og kontakter kan alle eksporteres til HTML (og legges ut på nettet eller sendes med mail), og alle elementene utenom kalenderen kan også legges ut i rikt tekstformat og ren tekst.

Skulle du ønske å eksportere kontaktene direkte til Outlook eller Outlook Express, er heller ikke det noe problem for EssientialPIM.

EssentialPIM: Gratis kalender og kontaktarkiv


Organiserer venner og fiender

Den beste egenskapen til kontaktdatabasen er fleksibiliteten. I stedet for å være låst inn i de forhåndsdefinerte feltene, lar EssentialPIM deg legge til så mange felt du bare ønsker.

EssentialPIM: Gratis kalender og kontaktarkiv


I tillegg er det en innebygd filtreringsfunksjon, som lar deg se listen over kontaktene dine i forhold til hva som står i de enkelte feltene.

Dermed kan du opprette et felt for "venn" og et for "fiende," sette kryss der det passer, og deretter filtrere ut de du liker eller ikke liker. Perfekt når du skal sende ut bryllupsinvitasjonene eller planlegger å holde nyttårsfest.

Import/eksport-problemer

Kontaktdatabasen har noe av det samme problemet som kalenderen. Der kalenderen ikke klarer å importere, klarer ikke kontaktbasen å eksportere til det eneste formatet som teller når du skal utveksle kontaktinformasjon med andre.

Det finnes nemlig ingen støtte for .vcf-formatet, som brukes av alle mellom himmel og jord, og som har blitt en de facto standard for virtuelle visittkort.

Dessuten støtter ikke programmet "mailto:"-kommandoen, som brukes til å åpne epostprogrammet ditt med en melding til kontakten din. Dermed går det ikke an å bruke PIM-en til å finne en kontakt og så sende mail - og denne mangelen er programmet antakelig helt alene om i 2004.

Det går altså an å importere fra Outlook så lenge du har det installert - men EssentialPIM klarer dessverre ikke å importere fra tab-separerte lister eller tekstfiler, som er mer enn et lite aber for mange.

Erstatter Outlook?

Det sier seg selv at et lite PIM-program ikke kan erstatte Outlook, bare på grunn av mangelen på epost. Men kan den gjøre det hvis du har en god epostleser ved siden av?

Svaret er "kanskje." I både store og små kontormiljøer har Outlook blitt dominerende fordi programmet samler så mange praktiske funksjoner i en enkel og oversiktlig pakke. Det gjelder også epost og PIM-funksjonene, men det er kanskje mest som gruppevare at Outlook er mest nyttig.

EssentialPIM: Gratis kalender og kontaktarkiv


Mange av disse funksjonene finnes det gode alternativer til i EssentialPIM, som muligheten til å poste kalenderen på Internett - men da kan ikke andre redigere den. Og for å få med eposten din, trenger du også et annet program.

Mot et gratis kontor

Når det er sagt er vi veldig fornøyd med mulighetene som alt ligger i EssentialPIM og et eksternt epostprogram - gjerne sammen med OpenOffice og Firefox. Nok en gang vil nok mange sette pris på å kunne leve med et kontor som er fullstendig basert på gratis programvare - vel å merke uten å gå over til Linux, som er et emne for en senere artikkelserie på DinSide Data.

Se EssentialPIM i aksjon her
Her kan du laste ned programmet selv