Espresso: mini-PC

PCer kommer i mange fasonger, og dette er den minste vi hittil har sett. Men den er stadig avhengig av tilleggsutstyr som tastatur, skjerm osv, så hva blir gevinsten?

Mange ergrer seg over at PCen er en diger boks, som står i veien uansett hvor den plasseres. Ser du inne i en PC er den stort sett full av tomrom(!), og dette er vel ikke den optimale konstruksjonen?

Firmaet Saintsong på Taiwan har valgt den andre ytterligheten i sitt PC-design, og har pakket all innmaten inn i så lite kabinett som mulig. Espresso kaller de maskinen, noe vi assosierer med noe som er lite, sterkt og varmt.
Det gjelder også her.

En tett liten klump

Espresso veier en halv kilo og er på størrelse med en harddisk. På overflaten har den en pekeflate med knapper rundt, som på en bærbar.

Selve Espressoen inneholder prosessor, minne og harddisk i tillegg til den integrerte elektronikken som kommer fra Intel. Denne er basert på brikkesettet 810, som inneholder grafikkløsningen i tillegg til all styring av busser og porter.

Espresso: mini-PC
Espresso: mini-PC

Du finner alle tilkoblingene på sidene, for skjerm, tastatur, mus, USB x2, S-video ut (for eksempel til TV) og lyd ut og inn. Volumkontroll sitter ved det ene hjørnet og et lite hull til en reset-knapp finner du også.

En smart luke som felles inn under boksen åpner for adkomst til ekspansjonskontakten. Denne er for en ekstra enhet som inneholder CD/DVD- og diskettstasjon. I vårt testeksemplar sitter det en kompakt DVD-spiller, av samme type som vi finner i bærbare PCer.

Enda flere klumper

Espresso: mini-PC
Espresso: mini-PC

Selv om den ekstra lagringsenheten også er svært kompakt, er den faktisk større enn selve Espressoen. Det gir seg selv, siden den skal romme en CD-plate.

Det er også plass til en diskettstasjon i nederste etasje.

På sidene finner vi serieport, parallellport og to USB-kontakter. Disse siste er ikke i tillegg til de andre USB-portene. Når du kobler til lagringsenheten, dekker denne over de to åpningene på selve Espresso’en, derfor dukker de opp på lagringsenheten i stedet.
Den siste klumpen i systemet er strømforsyningen, som er en kompakt sak med tilkobling for nettledning av type barbermaskin.

Espresso: mini-PC

I bruk

Vi gjør oppmerksom på at vi foreløpig bare har testet grunnleggende funksjonalitet, og kommer tilbake til en mer omfattende rapport når vi har brukt enheten i flere praktiske sammenhenger.

Oppstart og vanlig PC-bruk fungerer helt glimrende. Det sitter en 700 MHz Pentium III i Espressoen, og sammen med 256 MB minne er dette kraftig nok til de fleste vanlige oppgaver.
Harddisken i vårt eksemplar er på 12 GB, og er en 2,5-tommers utgave av samme format som brukes i vanlige bærbare PCer.

Det som ikke er spesielt imponerende er grafikkløsningen. Den er som nevnt en integrert del av 810-brikkesettet fra Intel, og er ikke kjent som noen racer.

Vi satte skjermoppløsningen til 1024x768 med 24-bits farger, og dette fungerte greit til vanlig Windows-bruk.

Ved avspilling av DVD viste det seg at det var umulig med denne oppløsningen. Vi måtte gå ned til 800x600 og 256 farger for å få et akseptabelt resultat.

Det var også en del støy på lydutgangen, men ikke mer enn at det er til å leve med i praktiske situasjoner.

Litt støy og mykje varme

Espressoen er ikke på noen måte lydløs. Den bråker heller ikke, men tilsvarer omtrent en kraftig vanlig bærbar PC med viften i gang. Siden den er så liten kan den imidlertid lett plasseres et sted hvor støyen ikke når øret direkte, og det hjelper.

Derimot blir den ganske varm, og det gjør også strømforsyningen. Da vi spilte av en DVD-film som kjørte en stund var det tydelig at den lille strømforsyningen hadde mye å gjøre, den var helt i grenseland for behagelig håndtering.

Videre utforskning

Vi skal teste enheten videre i forbindelse med presentasjoner og andre sammenhenger hvor det ikke er behov for skjerm.

Det vi savner med konseptet er en tilsvarende liten LCD-skjerm, gjerne med innebygget TV-tuner, som ville komplettere systemet på en glimrende måte.

Men da er det kanskje like greit å kjøpe en bærbar PC? Dette er naturligvis det åpenbare alternativet til Espresso.

Enda mer aktuelt blir dette alternativet når prisen for selve grunnenheten er såpass høy. Den ligger på rundt 7000 eks mva før du setter i prosessor, minne og harddisk.

Da får du en helt kurant bærbar PC for den samme summen, inkludert skjerm.

Norsk importør er Multimedia Express