Er Windows 8 raskere?

Den er annerledes på så mange måter, men hva med ytelsen?

Windows 8 har fått størst oppmerksomhet på utseende og berøringsstyring, men dette er bare en liten del av operativsystemet. For svært mange vil andre sider av Windows 8 være av minst like stor betydning.

Vi snakker om ytelse.

Når Microsoft lanserer nye Windows-versjoner har de alltid et nytt grafisk uttrykk, men som regel har det vært hovedsakelig kosmetiske detaljer. Alle elementene har vært stort sett de samme, med et virtuelt skrivebord man kan rote til som man vil.

I Windows 8 har man forsøkt å skape tilsynelatende orden ved å innføre en verden av firkanter, men veien til den gamle rotete desktoppen er bare et tastetrykk eller museklikk unna. Da er man stort sett på kjent grunn.

Og da er spørsmålet om det er gode grunner til å oppgradere hvis det er ytelse som gjelder.

Det indre liv

Et moderne operativsystem består av flere lag av virtuelle maskiner og lag, som fordeler og koordinerer oppgaver som maskinvaren tar seg av. Her skjer det store endringer i blant, særlig når det skjer endringer i prosessorarkitekturen. Etter at prosessorer med flere kjerner har blitt standard har dette medført store forandringer i operativsystemet, uten at vi brukere har merket annet enn at det virker og maskinen jobber raskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som i andre sammenhenger er det fra tid til annen kamp om resursene til interne rutiner og eksterne oppgaver. For å gjøre brukeropplevelsen bedre har de seneste versjonene av Windows (etter Vista ...) lagt større vekt på respons fra brukeren, og prioritert dette høyere. Samtidig er vekslingen mellom oppgaver også vesentlig forbedret.

Dette gir seg utslag i slike hyggelige ting som raskere oppstart både av selve maskinen og programmer.

I Windows 8 starter selv en enkel Core i3 basert PC på under 10 sekunder fra dvale, og mellom 10 og 20 sekunder fra avslått tilstand, hvis harddisken er av nyere dato. Med operativsystemet på SSD går det enda raskere.

Hva med forskjellige bruksområder?

De daglige utfordringene som oppstart og avslutning er opptil 33 prosent raskere enn med Windows 7, ifølge Techspot. Bare dét er verdt oppgradering for mange. Hvis man i tillegg går fra gammel harddisk til SSD og ny installasjon av operativsystemet snakker vi kanskje om gevinster på flere minutter. Sitter man med Windows Vista snakker vi i noen tilfeller om mange og ekstra lange minutter.

I de aller fleste tyngre spill er forskjellen helt minimal og knapt merkbar, i følge tester gjort hos Tom's Hardware.

Men hvis man sammenligner Windows 7 og Windows 8 på samme maskinvare, ser vi typisk en forskjell i favør av Windows 8 på mellom 1 og 10 prosent.

Både forskjellige brukerprogrammer og tester leverer Windows 8 alltid bedre enn Windows 7, men sjelden dramatisk.

En full gjennomgang av både nettlesere, kontorprogrammer og testprogrammer på begge Windows-versjonene finner du hos Techspot.

 Foto: Techspot.com
Foto: Techspot.com Vis mer


Mange opplever at Windows 8 generelt er jevnere, mer responsiv og behageligere i bruk. Dette skyldes etter alle solemerker at alt som har med selve brukerflaten å gjøre er optimalisert i Windows 8 med tanke på bruk på alle plattformer, med langt svakere prosessorer enn på stasjonære maskiner.

Men det er ikke bare i brukerflaten, i operativsystemer er det virkelig slik at "alt henger sammen med alt". Microsoft har jobbet med de grunnleggende mekanismene i selve kjernen, noe som gir til dels store gevinster på flere enkeltområder:

Flerkjerne fordeling - mellom 17,5% og 31,7%
Minnebruk - 7,9%
Diskytelse - her ble store diskbuffere håndtert opptil 78% bedre
Systemkall per sekund - 85% færre kall til systemet og mindre behov for intern kommunikasjon mellom administrative lag gir færre avbrudd og jevn flyt.
Kjerneutnyttelse - mellom 25% - 50% mindre belastning på prosessorkjernene gir større marginer og bedre stabilitet.

Sonar sitt verktøy for måling av ytelse og resursbruk. Foto: Sonar
Sonar sitt verktøy for måling av ytelse og resursbruk. Foto: Sonar Vis mer


Dette kan du lese om i vår artikkel Windows 8 - mer effektiv motor

Konklusjon?

Windows 8 er et skritt framover på mange områder. Mye av dette er drevet fram av satsingen på mobile enheter, fra bærbare til nettbrett og mobiler, som krever lavt strømforbruk og maksimal utnyttelse av resurser.

Resultatene ser man heldigvis over hele linja, siden kjerneteknologien er den samme i Windows 8 på alle platformer.

Så gjelder det bare å venne seg til og lære seg å mestre den nye brukerflaten ...

Samleside: Windows 8