Er vi klare for Virtual Reality?

Gjennom hele 90-tallet har vi drømt om Virtual Reality, uten at denne teknologien er blitt noe særlig tilgjengelig. Det kommer imidlertid produkter som lar deg se TV- eller databilder gjennom et par briller, og vi har testet en løsning fra Olympus.

Hadde det ikke vært hyggelig om du kunne følge ditt favoritt TV-program mens du lå i senga og stirret i taket? Eller spille dataspill med briller som gir deg følelsen av å virkelig være inne i spillet og oppleve hendelsene med mye mer intensitet? Vel, du er nok nødt til å vente en stund til.

Eye-Trek
Eye-Trek Vis mer

Vi har testet et par Eye-Trek-briller fra Olympus, som skal gi deg noe som ligner på en slik opplevelse. Altså en mer komfortabel måte å se på TV eller benytte en datamaskin. Brillene ser meget tiltalende ut fra utsiden: gjennomført moderne design, innebygde ørepropper og tilsynelatende lav vekt.

I esken finner du selve brillene, diverse kabler for tilkobling til signalkilde (bl. a. S-VHS og Scart), og strømtilkobling.

Krever tålmodighet

Selv om konseptet ikke er så verst, og utformingen er behagelig, hjelper det lite når produktet ikke kan benyttes til noe særlig. Vi testet brillene i forskjellige situasjoner som data, spill og DVD. Det første problemtet er at utstyret er lite komfortabelt å bruke, selv om det kan justeres. For å kunne se tydelig, må brillene plasseres nokså langt nede på nesa, og de er såpass tunge at det hele blir ganske vondt etter få minutter.

Slik ser det ut på innsiden.
Slik ser det ut på innsiden. Vis mer

Bildekvaliteten er heller ikke noe å skrive hjem om. Ikke uventet er Eye-trek ubrukelig til vanlig databehandling, og det er ikke mulig å lese skrift eller se detaljer. Men dette er heller ikke meningen. Brillene er først og fremst tiltenkt deg som vil se DVD-filmer o.l.

Inntrykket bedrer seg litt da vi testet ulike spill. Så lenge ikke grafikken inneholder altfor mange små detaljer, kan brillene brukes, forutsatt at du benytter lav oppløsning på skjermen for å gjøre objektene så store som mulig. Brillene fungerer nok best i førstepersons-spill som bilspill eller Quake-lignende actionspill, siden det er da realitetsfølelsen er størst. Likevel, vi foretrekker fremdeles den gode gamle 17 tommeren.

Bra for bærbar DVD

Eye-Trek passer kanskje best til å se filmer. Vi så på noen DVD-filmer gjennom brillene, og det var brukbart selv om bildet var hakkete og fargene dårlige. Det er kanskje dette brillene egner seg best til: sett at du har en bærbar DVD-spiller, og ønsker å se på film uten å forstyrre eller bli forstyrret av omgivelsene – da er slike briller en ganske god løsning.

Dette tilbehøret følger med.
Dette tilbehøret følger med. Vis mer

Vi er litt skuffet over Eye-trek. Konseptet er bra, men teknologien er rett og slett ikke kommet langt nok. Når slike briller blir like lette som vanlige solbriller, og like behagelige å se på som en god skjerm, da er tiden moden for å kjøpe.

Selv om det er mulig å se film på Eye-Trek, er bildekvaliteten for dårlig. Poenget med brillene er en komfortabel måte å se TV, men Eye-Trek blir ubehagelig å bruke i mer enn noen minutter.

Vi kan derfor ikke anbefale å bruke ca. 5.000 kroner på en så umoden teknologi.