<strong>STRØMSLUK?</strong> PC-produsentene er opptatt av strømforbruk av flere grunner, først og fremst koblet til ytelse.  Foto: Brynjulf Blix
STRØMSLUK? PC-produsentene er opptatt av strømforbruk av flere grunner, først og fremst koblet til ytelse. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Er PC-en din et strømsluk?

Hvor mye strøm bruker PC-en din, og er det noe å spare på?

Det er mye snakk om strømforbruk, fra mange forskjellige vinkler. Noen har fokus på miljøaspektet, andre på økonomi og noen på det rent praktiske i det umiddelbare nærmiljøet.

PC-produsentene er opptatt av strømforbruk av flere grunner, først og fremst koblet til ytelse. Noe av det viktigste som har skjedd med de siste prosessorgenerasjonene, er at de krever mindre strøm, dermed blir de ikke så varme, og kan levere høyere ytelse.

Ikke minst er muligheten for å slå av og på forskjellige elementer inne i prosessoren en stor fordel. Denne styringen er blitt så rask at man ikke merker når noe går i dvale og våkner til liv igjen, dette gjelder både de enkelte prosessorkjerner og andre elementer i prosessorene.

En god kjede

Når prosessoren bruker mindre energi blir det mindre varme å lede bort og og strømforsyningen kan gjøres mindre og mer stillegående. Kabinettet kan gjøres mindre - det er en rekke gode egenskaper som smitter over i neste ledd.

Dessuten bruker de andre komponentene også mindre strøm som en konsekvens av bedre tekniske løsninger på grunnivå. Harddisker bruker mindre strøm, LCD-skjermer bruker mye mindre strøm enn de gamle kassene med bilderør.

Ett unntak er kraftige grafikkort. De er fremdeles blant de mest strømkrevende komponentene i PC-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også spillkonsollene bruker strøm, og denne bruker mest

Alt blir til varme

For oss som sitter ved maskinene er det ofte mest påtagelig at all energien som PC-en bruker til slutt avgis som varme. Sitter du i et lite rom kan det ofte bli ubehagelig varmt om sommeren, selv her i Norge.

Da må du ha vifter eller aircondition, kanskje til og med begge deler, og ender opp i et svært støyende miljø.

Hvor mye strøm bruker egentlig PC-en?

En PC består av mange komponenter i tillegg til prosessoren og harddisken. Men alle disse får strøm fra én enhet - strømforsyningen. Denne gjør om 230 volt vekselstrøm i stikkontakten til lavere likespenninger som driver komponentene i PC-en, hovedsakelig er det snakk om 12 volt og 5 volt.

Strømforsyninger er i prinsippet like, størrelsen og tilkoblingene er standard, det som varierer er hvor mye effekt de klarer å levere.

En strømforsyning som er oppgitt til 650W bruker ikke dermed 650 watt så snart du slår på PC-en. Den leverer det som til en hver tid trengs, avhengig av aktiviteten på PC-en.

De 650 wattene er det maksimale den klarer å levere, ikke effekten den bruker.

I praksis vil det si at PC-en vanlilgvis ikke bruker på langt nær så mye strøm som det strømforsyningen har som maksimal belastning.

Les også: Her er hjemmets store strømsynder

Vi har målt noen PC-er

For å sjekke ut hva noen typiske maskiner bruker har vi gjort noen målinger. De er ikke nøyaktige på milliwatten over lengre tid, vi har bare brukt et enkelt verktøy fra Clas Ohlson (du får tilsvarende i de fleste elektrobutikker), men det gir gode nok målinger for dette formålet.

Først testet vi den nye hjemmeserveren vi nylig har bygget. Vi la vekt på støyfrie komponenter, det innebærer at de også er beskjedne med hensyn til strømforbruk.

STRØMSLUK? PC-produsentene er opptatt av strømforbruk av flere grunner, først og fremst koblet til ytelse.  Foto: Brynjulf Blix
STRØMSLUK? PC-produsentene er opptatt av strømforbruk av flere grunner, først og fremst koblet til ytelse. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Den brukte 34 watt når den bare sto på, og med full diskaktivitet gikk forbruket opp et par hakk, til 36 watt. Det er svært beskjedent.

Neste maskin ut var vår gamle hjemmeserver. Det er vår gamle hoved-PC med dobbeltkjerne AMD-prosessor. Den ble ikke bygget med tanke på strømforbruk eller lav støy.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Den lå jevnt på 104 watt i ventemodus, men spratt fort opp i 125 - 130 watt ved aktivitet.

Hva med vår egen hjemmemaskin med firekjerners prosessor (Q6600) og tre disker?

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Den lå på i underkant av 140 watt ved laber aktivitet, men spratt opp i 170 når det ble travelt.

Så var det verstingen, 6-kjerners AMD gamer-PC. Her er det ikke tatt hensyn til strøm eller temperatur, det er ytelse som gjelder.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Etter oppstart lå den på 180 watt, men ved full aktivitet med intens gaming var vi oppe i mellom 385 og 412 watt.

Er PC-en din et strømsluk?


I tillegg til dette kommer skjermene som brukes, her er det ikke så mye variasjon under bruk at det er mening i å måle. Hvilemodus kan derimot senke forbruket vesentlig. Noen skjermer har lagt vekt på dette.

Hva kan du gjøre med strømforbruket?


Hvis du vil at PC-en skal være PC og ovn være ovn, er det viktig å sjekke strømforbruk på maskinen du har tenkt å kjøpe eller bygge.

Selv om strøm er billig i Norge sammen lignet med andre land, så blir det kroner av det i løpet av året. De kan jo brukes til noe enda hyggeligere enn å varme opp huset på feil tid og sted.

STRØMKALKULATOR: Finn din billigste strøm her