RCA MP3Pro Audio player er foreløpig den eneste avspilleren/koderen som finnes
RCA MP3Pro Audio player er foreløpig den eneste avspilleren/koderen som finnesVis mer

Er du klar for MP3Pro?

Thomson Multimedia har lansert en ny versjon av MP3-formatet, kalt MP3Pro. Vi har testet formatet, som gir bedre lydkvalitet og mindre filer enn tidligere.

Mange har spådd en dyster fremtid for MP3-formatet. Først og fremst fordi selskapet som står bak, Fraunhofer Institut i Tyskland, har begynt å kreve penger for formatet. Det er også mange som etterhvert karakteriserer formatet som utrangert, og for dårlig i forhold til nyvinninger som WMA, OGG VORBIS, RA8 og andre formater.

Halvert filstørrelse

Franske Thomson Multimedia har patentrettighetene til MP3 sammen med Fraunhofer Institut. Det er dette selskapet som nå er på banen med den nye MP3-generasjonen, som gir samme eller bedre lydkvalitet, mens filstørrelsen er nærmest halvert. Formatet er utviklet hos Coding Technologies, et tysk firma som er startet av forskere fra Fraunhofer Institut.

Det dreier seg egentlig bare om en revisjon av MP3-formatet, som er fullstendig bakoverkompatibel. Det betyr blant annet at filene beholder .mp3-etternavnet, og dersom du er en av de mange som har anskaffet deg en MP3-spiller, vil du også kunne spille MP3Pro-filer i fremtiden. Men det er en hake ved bakoverkompatibiliteten - på eksisterende spillere, og dagens programvarebaserte avspillere (Winamp, Windows Media Player osv) inkludert, vil lydkvaliteten være dårlig.

Todelt koding

MP3Pro gir nær-CD-kvalitet ved 64 kbps, mens MP3 krever det dobbelte, 128 kbps. Selve kodingen er en todelt prosess; første del tar seg av de lave frekvensene og koder dette som en helt vanlig MP3-fil, mens andre del (Pro-delen) analyserer de høye frekvensene, og legger informasjonen inn i en del av MP3-strømmen som vanligvis ignoreres av eldre avspillere. Derfor vil de fleste avspillere som finnes i dag kun spille de lave frekvensene, noe som gir en kvalitet som minner om kortbølgesendinger på radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ventes at programvarebaserte avspillere vil støtte formatet fullt ut i nært forestående oppgraderinger. Det samme gjelder nye maskinvarebaserte MP3-spillere.

Overbevisende

Vi har prøvd den eneste MP3Pro-koderen og avspilleren som er tilgjengelig for øyeblikket. Resultatet imponerer. Foreløpig er det snakk om en demoversjon av en kombinert avspiller/koder fra RCA som kun lar deg kode MP3Pro-filer i 64Kbps. I denne kvaliteten vil du få plass til en 3-minutters sang på en diskett, og vi kunne ikke skille kvaliteten fra en "vanlig" MP3-fil kodet i 128kbps. Muligheter for andre bitrater vil komme i senere versjoner.

Vi foretok også en uhøytidelig sammenligning mellom to andre formater som også hevder å skape nær CD-kvalitet ved 64Kbps, RealAudio 8 og Windows Media 8, og så langt er vi overbevist om at MP3Pro gir det beste resultatet i de fleste tilfellene.

Skjær i sjøen likevel?

Det som ikke taler til MP3Pros fordel, er at lisensreglene blir de samme som før. Det betyr at alle firmaer som selger programvare eller maskinvare med MP3-funksjoner, må betale en viss sum pr enhet til Thomson Multimedia og Fraunhofer Institut.

Vi er likevel overbeviste om at formatet kommer til å leve lenge enda, ikke minst på grunn av den utbredelsen MP3 har fått gjennom flere år, og den enorme jungel av programvare og maskinvare som finnes på markdet i dag.

Du kan laste ned MP3Pro Encoder/Decoder gratis fra denne adressen.