Er Dolmio Pepper Hacker ekte?

Facebook-farsott hevder å slå ut TV-er, mobiler og nettbrett med én omdreining.

<b>VRI, VRI: </b>Så blir appene borte fra nettbrettet og senere mobilen, og TV-en skrus av. Hvordan er det mulig? Foto: DOLMIO PÅ YOUTUBE
VRI, VRI: Så blir appene borte fra nettbrettet og senere mobilen, og TV-en skrus av. Hvordan er det mulig? Foto: DOLMIO PÅ YOUTUBEVis mer

«Teknologien har kapret middagstiden», er budskapet i en reklamevideo fra matprodusenten Dolmio.

Videoen, som i disse dager spres blant norske Facebook-brukere, viser hvordan familier sitter med hver sin dings rundt middagsbordet. Og hvordan barn blir rabiate når foreldrene forsøker å fjerne iPad-en for å sette i gang en middagsprat.

«Så for å samle familiene, har Dolmio kapret teknologien, ved å lage denne» fortsetter videoen, og viser det som ser ut som en vanlig pepperkvern.

Men den skal etter sigende ha en hemmelig funksjon: Én omdreining, og TV-er, mobiler, nettbrett og trådløse nettverk skal bli skrudd av. Videoen hevder å vise ekte opptak av ekte foreldre som bruker den ekte kvernen for å koble ut dingsene. Og koble familiene sammen igjen.

For godt til å være sant? Ja, selvfølgelig.

LES OGSÅ: Slik gjør du om drillen til en pepperkvern

Her ser du videoen:

Hevder opptakene er ekte

Filmen er laget av selskapet Clemenger BBDO for Dolmio i Australia. Sjef for kreativ teknologi i selskapet, Brendan Forster, forklarer hva som foregår til det australske nettstedet Mumbrella.

– Pepperkverna er faktisk en veldig innovativ teknologiløsning, hevder Forster.

For den skal være ekte, og det samme skal opptakene av familiene. Men kverna er ikke på langt nær like magisk som videoen gir inntrykk av.

LES OGSÅ: Smart tips til deg som er lei av at like mye salt og pepper havner på benken som i kvernen

SPARSOMT: Det er ikke mye teknologi i selve kverna, da det meste gjøres utenfor. Men den skal kunne kverne pepper, også.  Foto: DOLMIO PÅ YOUTUBE
SPARSOMT: Det er ikke mye teknologi i selve kverna, da det meste gjøres utenfor. Men den skal kunne kverne pepper, også. Foto: DOLMIO PÅ YOUTUBE Vis mer


Slik fungerer den

I videoen vises kverna fra innsiden, og innmaten er begrenset til et batteri og en liten elektronisk enhet. Denne gjør ikke stort på egenhånd, ifølge skissen over systemet Mumbrella har fått tilgang på.

Her er vår forståelse av hvordan pepperhackeren fungerer:

  1. Kverna sender et signal til en «sentral kontrollboks». Herfra sendes signalene videre til de ulike delene som kreves for å utføre operasjonen.
  2. TV-ene skrus av ved hjelp av smarthus-funksjonalitet. Strømmen fra stikkontaktene til TV-ene kuttes, rett og slett, etter signal fra den nevnte kontrollboksen.
  3. Ruteren, og dermed det trådløse nettet, skrus av på samme måte; ved å kutte strømmen.
  4. Alle nettbrett og mobiler i huset må ha programvare for en løsning kalt AirWatch installert. Dette er tjeneste for administrasjon av enheter innad i bedrifter. Kontrollboksen ber om at alle de registrerte enhetene får skjult sine tredjepartsapplikasjoner, som spill og Facebook.
  5. Alt skal bli reversert etter 30 minutter. Altså etter at den skjermfrie middagen er spist.
LES OGSÅ: Teknisk Ukeblad misbrukt i Facebook-svindel – lokker nordmenn med iPhone

SE SELV: Her forklares det hvordan Dolmio Pepper Hacker fungerer. Selve kverna er boksen lengst til venstre, og som du ser kreves det en rekke andre løsninger for at «magien» skal fungere. (Bildet er brukt med tillatelse) Foto: CLEMENGER / MUMBRELLA.COM.AU
SE SELV: Her forklares det hvordan Dolmio Pepper Hacker fungerer. Selve kverna er boksen lengst til venstre, og som du ser kreves det en rekke andre løsninger for at «magien» skal fungere. (Bildet er brukt med tillatelse) Foto: CLEMENGER / MUMBRELLA.COM.AU Vis mer


Bare prototyper

Dolmios Pepper Hacker er altså ingen magisk tryllestav som slår ut alt innenfor rekkevidde. Det kreves en mengde forberedelser og annen elektronikk. Og barna må i teorien spørres om det er greit at foreldrene installerer noe på telefonen som gjør at de kan ikle med dem som de vil.

Håpa du kverna var mer magisk?

(Avsluttet)
Nei, ante ugler i mosen(45%) 235
Aldri sett den før nå(41%) 213
Ja, det virka sånn i videoen(14%) 72
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Skulle pepperkverna vært noe særlig annet, måtte de trolig brukt teknologi på kant med loven, som mobiljammere eller elektromagnetiske pulser (EMP).

- Nå har vi et begrensa antall prototyper vi bare lagde for å eksperimentere med hva som skjer når du fjerner teknologien fra familierommet, sier Forster til Mumbrella, og setter den siste spikeren i kista når det gjelder håp om å faktisk kjøpe dingsen.

LES OGSÅ: Spam og telefonsalg er prisen du betaler for konkurranser og «spørreundersøkelser» på Facebook