USB Killer dreper PC-en

Er dette verdens slemmeste minnepinne?

Skaperne hevder at 95 prosent av USB-enheter blir ødelagt.

KAN ØDELEGGE: Ifølge skaperne av USB Kill er det kun Apple-maskiner av nyere dato som kan motstå et angrep med denne USB-pinnen. Foto: USBKill.com
KAN ØDELEGGE: Ifølge skaperne av USB Kill er det kun Apple-maskiner av nyere dato som kan motstå et angrep med denne USB-pinnen. Foto: USBKill.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man bør ikke spise gul snø, og man bør ikke plugge i en ukjent minneplugg i PC-en. I hvert fall ikke om minneplugg er en USB Killer; et produkt som nå er å få kjøpt på nett.

Les også: Nye USB-kabler kan ødelegge maskinen

Dette er nemlig et produkt som er myntet på teknikere og andre som vil teste eget utstyr mot overspenning.

Samler strøm og sender tilbake

USB Killer-minnepluggen fungerer nemlig ved at den først trekker strøm fra USB-porten og lader sine egne kondensatorer til den når en spenning på -240V, som så sendes tilbake inn i USB-porten. Dette skjer flere ganger i løpet av sekund.

SKUMMELT: For en femhundrelapp kan hvem som helst kjøpe en minneplugg som ødelegger maskinen den stikkes inn i. Foto: USBKill
SKUMMELT: For en femhundrelapp kan hvem som helst kjøpe en minneplugg som ødelegger maskinen den stikkes inn i. Foto: USBKill Vis mer

De aller fleste enheter mangler beskyttelse mot et slikt "strømangrep", og dermed vil kretskort og den slags bli ødelagt.

– Omtrent alt av maskinvare myntet på forbrukere feiler når de blir testet mot USB Killer. Det vanligste utfallet er en fullstendig destruert enhet (PC-er, TV-er, telefoner og så videre), heter det seg fra selskapets informasjonssider.

Egen beskyttelse

Produktet er nå tilgjenglig på nett og kan bestilles for 50 euro, eller da omkring 460 kroner med dagens kurs. Selskapet har også en «tester shield»-enhet man kan plugge i USB-porten før man plugger i hovedenheten, og som da vil beskytte maskinen slik at den ikke blir ødelagt.

Under kan du se en video av hvordan det fortoner seg når de tester USBKill mot en bærbar PC. Først med skjoldet koblet på, og deretter uten, der maskinen dør og ikke vil starte igjen.

The USB Kill 2.0 in action - from https://www.usbkill.com In this video, we demonstrate the USB Kill Shield, showing the high-voltage output generated by the USB Kill. Vis mer

Skuffet over bransjen

Funksjonaliteten til USBKill ble demonstrert av en russisk hacker i fjor, og skaperne av USBKill er skuffet over at bransjen ikke har vist dette stor nok interesse. I et blogginnlegg heter det seg som følger (vår oversettelse):

– Hittil, ifølge vår testing, er det kun Apple som lager maskinvare som er beskyttet mot et overspenningsangrep via USB, på sine bærbare og stasjonære maskiner. Dette betyr, på tross av tilstrekkelige advarsler og god tid til å agere, at flertallet av produsenter av forbrukermaskinvare velger ikke å beskytte sine kunders enheter.

(…)

Som vanlig i informasjonssikkerhetsbransjen slipper vi USB Kill til offentligheten ett år etter avsløringen. Vi håper denne oppmerksomheten vil tvinge produsentene til å respektere kundenes investering i sine produkter og at de vil jobbe for å løse denne saken.

Oppfordrer ikke til misbruk

Selv om produktet er gjort tilgjengelig for allmenheten, understreker selskapet at dette er et produkt som er myntet på teknikere, sikkerhetseksperter og andre som lager produkter de ønsker å teste mot slike angrep.

De mener at USB Kill er et instrument, akkurat som en hammer, og kan brukes både konstruktivt og destruktivt.

LES OGSÅ:
Så enkelt bryter de seg inn i bilen din – uten nøkkel
Derfor setter mange tape over webkameraet sitt
Slik sikrer du minnepinnen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!