Er dette fremtidens musikkbutikk?

Nå kan du få betalt for å selge musikken du har lastet ned - helt lovlig. Eller, tja ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har jeg prøvd ut en ny nettjeneste, og selv om det er visse ting som for meg virker å være noe "fishy", er konseptet i seg selv spennende.

Alle kan nemlig få betalt for å selge musikk de har lastet ned. Hvor du har fått fila fra i utgangspunktet er irrelevant.

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er faktisk det som er konseptet for nettjenesten Grooveshark, som foreløpig har privat beta-status. Det betyr med andre ord at du trenger en invitasjon fra en av brukerne for å kunne registrere deg.

P2P møter iTunes

Dette er tjenesten der P2P møter iTunes. Gjennom søkemotoren kan du finne frem til artister, album og enkeltsanger, og alle sanger kan kjøpes for 99 cent. Når du kjøper en sang, lastes den ned fra en annen bruker som er pålogget.

image: Er dette fremtidens musikkbutikk?


Pengene fordeles slik at artister/låtskrivere/plateselskap får den delen av kaka de har krav på, mens resten av fortjenesten deles mellom Grooveshark og brukeren som hadde fila i utgangspunktet, som da blir sittende igjen med 15-20 cent pr fil. Krav til filene er at de skal være i MP3-format og ha "god kvalitet", som med andre ord betyr at filene du kjøper er helt DRM-frie. Når du har lastet ned kan du gi en stjernerating med tanke på kvalitet og ID3-tagging, som igjen påvirker prioriteringen når andre skal laste ned samme låt. Som takk for hjelpen får dine filer også økt prioritet når andre søker etter musikk du også deler.

Grooveshark har foreløpig avtaler med plateselskapene ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers), SESAC (Society of European Stage Authors & Composers) og det mer kjente BMI om salg av musikk gjennom tjenesten.

Nettjeneste + klient

For å dele sanger og tjene penger må brukerne laste ned klienten Grooveshark, som finnes både for Windows, Mac og Linux. Det er imidlertid her det første hinderet oppstår - siden Grooveshark ikke har avtaler med alle plateselskap, har du, i følge EULAen (du vet, den lange teksten ingen leser?), ikke lov til å dele musikk fra andre plateselskaper enn de Grooveshark har avtaler med.

Madonna gis ut på Warner; et selskap Grooveshark ikke har avtale med foreløpig. Det betyr at disse brukerne har brutt EULAen.
Madonna gis ut på Warner; et selskap Grooveshark ikke har avtale med foreløpig. Det betyr at disse brukerne har brutt EULAen. Vis mer


Et kjapt søk viser imidlertid at det ikke er veldig mange som har tenkt på den biten når de har delt hele platesamlingen sin i håp om at dollarne skal renne inn.

«Grooveshark tilbyr med andre ord helt gratis listen-on-demand-streaming.»


En annen ting jeg har stusset litt over, er at tjenesten tillater streaming av alle sangene som ligger der - helt uten begresninger hverken med tanke på tid, bitrate eller med noen form for voiceover. Riktignok er mediastrømmen kryptert, men det finnes mange programmer som lar deg ta opp lyden fra lydkortet. Riktignok er dette muligheter hos både MSN, Rhapsody og andre tjenester også, men ikke med så høy bitrate og i hvert fall ikke uten at du har betalt et abonnement på forhånd. Grooveshark tilbyr med andre ord helt gratis listen-on-demand-streaming. Og det i en kvalitet som overgår de aller fleste.

Sosial tjeneste

Grooveshark er også en sosial tjeneste, der du kan legge til folk som venner, flagge dine favorittartister (og se hvem av de andre som liker de samme artistene) osv. Ikke veldig ulikt Last.fm, som vi har skrevet om tidligere, men ikke like omfattende. I tillegg er det problematisk å finne frem fordi artistene ikke er samlet skikkelig under ett og ett navn.

100% lovlig eller ikke - Grooveshark står for et spennende konsept, der alle i prinsippet kan tjene penger på å dele musikksamlingen sin, og der hver transaksjon sørger for at de som skal ha penger får det. Hver bruker blir en liten platebutikk, og utvalget av musikk vil etter all sannsynlighet kunne knuse både iTunes og andre på sikt.

Så fremt de klarer å innhente lisenser fra alle plateselskapene, da. I mellomtiden venter i hvert fall jeg med å dele musikksamlingen min.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!