De to nye kameraene fra Sony fungerer ikke uten mobilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
De to nye kameraene fra Sony fungerer ikke uten mobilen. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Er dette den perfekte kamerahybrid?

Prøver å løse mobil-problemene.

Flere og flere av oss nøyer oss med mobilkameraet når vi skal forevige øyeblikk, til tross for at de optiske begrensningene i det bittelille objektivet er åpenbare. Jovisst har kvaliteten blitt bedre, men de færreste byr på optisk zoom eller har noen sjanse til å ta skarpe bilder i mørket - for eksempel.

Sony er blant produsentene som prøver å finne løsninger på disse utfordringene, blant annet med kameramodellene DSC-QX10 og DSC-QX100. Modellene kom på markedet i høst, men vi fikk dem først demonstrert under en pressevisning i Stockholm nylig.

Det som er spesielt med disse to er at de har en utforming som et typisk zoomobjektiv. De har verken optisk søker eller skjerm, og fungerer rett og slett ikke uten mobilen.

Les også: Dårlige tider for kameraprodusentene

Her får du bruk for NFC


Konseptet er relativt enkelt. Man installerer en app på mobilen (både Android og iOS er støttet), og så kommuniserer mobilen og kameraet via trådløst nett (WLAN). Aller enklest er det hvis du har en mobil som støtter NFC (Near Field Communication). Da holder du bare mobil og kamera mot hverandre, og så opprettes forbindelsen mellom de to automatisk.

Kameraene kan deretter hektes på mobilen, holdes i hånda eller plasseres et annet sted innenfor den trådløse sonen, også på stativ. Dette åpner for helt nye muligheter, ettersom søking, zooming og justering av innstillinger nå skjer via mobilskjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene lagres på microSD-kort i kameraet, og en lavoppløst versjon lagres på mobilen.

DSC-QX10 Foto: Bjørn Eirik Loftås
DSC-QX10 Foto: Bjørn Eirik Loftås
DSC-QX10 Foto: Bjørn Eirik Loftås
DSC-QX10 Foto: Bjørn Eirik Loftås
DSC-QX10 Foto: Bjørn Eirik Loftås
DSC-QX100 Foto: Bjørn Eirik Loftås
DSC-QX100 Foto: Bjørn Eirik Loftås

Flere bilder:

Teknisk

DSC-QX10 byr på 10x zoom, vidvinkel tilsvarende 25 millimeter, bilder på 18 megapiksler og kan også filme i full HD.

DSC-QX100 er har flere manuelle muligheter, større bildesensor og tar bilder på 20 megapiksler.

Nettstedet Akam har testet begge kameraene, og skryter av de optiske kvalitetene. De største innvendingen deres var at oppkoblingstiden mellom kamera og mobil var langsom, samt at utvalget av innstillinger var begrenset på begge kameraene.

Det er også verdt å legge til at bildekvaliteten stadig gjør store framskritt på nye toppmodeller fra de store mobilprodusentene.

Men det bærer kanskje bud om hva vi kan forvente oss i framtiden? Bruk debatten under for å si din mening om konseptet!

Les også: Hvilken mobil tar de beste bildene?