Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Er det rart folk får virus?

Tusenvis bet på iPhone-bløff.

Nettet flommer over av gratisprogrammer som lover gull og grønne skoger, og mange laster ukritisk ned programmer som ser fristende ut, med det resultat av at maskinen ender opp med å bli infisert av virus, spionvare og andre uhumskheter.

Men hvordan kan du vite om et program er verdt å laste ned eller ikke? Det kan du lese om i denne miniguiden, der vi tar for oss noen forholdsregler du bør ta når du kommer over et program som ser kjekt ut.

Lurte tusener

Utvikleren bak Gull1hack presenterte et program for å jailbreake iPhone v3.1.3 (jailbreak betyr å "åpne" telefonen for å omgå Apples restriksjoner), som fikk massiv omtale i en rekke blogger, og programmet ble lastet ned av tusenvis av iPhone-eiere.

Når de så kjørte programmet, ble de presentert med et skjermbilde der den 18 år gamle tyske utvikleren hadde lagt igjen en beskjed:

Er det rart folk får virus?


Fritt oversatt:
Jeg har alltid lurt på hvordan virusskaperne klarer å infisere millioner av PC-er og få muligheter til å styre dem. Og nå vet jeg hvorfor: Du kjører dette programmet uten å vite noe om programmets funksjoner eller om utvikleren. Hvorfor? Stopp med det. Kjør bare programvare du kjenner tiil! Jeg kunne ha krasjet Windows, stjålet filene dine eller slettet hele harddisken din. Heldigvis for deg åpner jeg bare Google.

PS! Du kan flytte muspekeren din igjen om 30 sekunder :)

Med andre ord: Vær på vakt! Det fine programmet du har lyst til å laste ned kan vise seg å bli et mareritt. Kanskje bør du til og med sjekke ut om maskinen din er infisert allerede:

Blir du spionert på?
Temaside: Antivirus

PS! Når vi omtaler programmer på DinSide, har vi som vane å teste dem først, og vi bruker alltid velrennomerte kilder når vi finner gratisprogrammer vi laster ned og tester. Vi vil at våre lesere skal være trygge når de tester ut programvare vi anbefaler.

Kilde: Downloadsquad