Er det noen vits med USB på skriveren?

Spørsmål:

Hei
Det finnes skrivere med både USB og "gammel" parallellkontakt. Hva er fordelen med å bruke USB-tilkoblingen på skriveren? Er kommunikasjonen mellom skriver/PC raskere med USB, og har det noen praktisk betydning?

mvh
Hallgeir

Datadoktoren svarer:

Det er mye "hype" rundt USB, og ikke alt stemmer like godt. Generelt vil en skriver kunne brukes lengre hvis den har USB fordi det slett ikke er utenkelig at din neste PC ikke vil ha parallellport i det hele tatt.

Overføringshastigheten på USB er derimot ikke spesielt imponerende. Hastigheten er ca. 1,5 MB i sekundet (12 Mbit), mens en parallellport av det nyeste slaget (ECP/EPP) klarer ca. 3 MB i sekundet. En standard parallellport av det litt eldre slaget klarer bare 115 KB i sekundet, så her er USB mye raskere.

Når det gjelder hastigheten, er konklusjonen at det ikke er noe som helst poeng å bruke USB hvis skriver og PC er av nyere dato (og begge støtter den raskeste parallellportstandarden). Faktisk kan du oppleve at skriveren blir tregere med USB. Men det er egentlig ikke sannsynlig, siden den største fartsdemperen ligger i mekanikken i skriveren (skrivehode osv.).

Har du derimot opplevd installasjons- eller driftsproblemer, kan en USB-skriver være ren medisin. Vi har testet mange blekkskrivere, og har ved flere anledninger opplevd at skrivere streiker uten synderlig grunn. Når vi har endret oppsettet av parallellporten til "standard", har skriveren begynt å virke igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du vil sjekke hvordan parallellporten er satt opp på din PC, må du gå inn i BIOS-oppsettet på PCen. Dette gjør du ved å trykke Delete-tasten, F2 eller noe lignende når PCen starter (følg godt med på hva som står på skjermen umiddelbart etter at den er skrudd på). Her vil du finne en innstilling som forteller om PCen er satt opp med ECP, EPP, begge deler eller normal/standard (som er den gammeldagse varianten).

Superrask USB underveis

USB er en ubetinget suksess, og produsenter av datautstyr over hele verden lanserer produkter på løpende bånd. Dette har sammenheng med at produktene er lette å installere, og det er et felles grensesnitt for alle.

Men det er også liten tvil om at USB-standarden er for treg. For eksterne harddisker, raske CD-brennere og andre krevende enheter er den helt ubrukelig. Det kommer derfor en ny standard (USB 2.0) som skal få en hastighet på hele 60 MB (480 Mbit) i sekundet. Denne nye standarden skal være klar i første kvartal i år, men det er enda uvisst når det vil dukke opp produkter som støtter den.

Denne artikkelen gir mer generell info om USB, og denne artikkelen gir mer informasjon om USB 2.