Er det mulig å måle den egentlige hastigheten på nettforbindelsen?
Er det mulig å måle den egentlige hastigheten på nettforbindelsen?Vis mer

Er det mulig å måle den egentlige netthastigheten?

Det finnes mange tjenester som måler hastighet på Internett. Kan du stole på disse? Leverer tilbyderne?

Alle opplever at hastigheten på nettet varierer, enten man surfer, laster ned eller laster opp. Nettilbyderne lanserer stadig større hastigheter i sitt bredbåndssortiment, og mange velger å oppgradere for å slippe å vente på tregt nett.

Men så hjelper det likevel ikke alltid, og både Facebook, Youtube og andre nettjenester går i graut når det passer dem, og ikke deg.

Hjelper det ikke å oppgradere nettforbindelsen? Leverer ikke nettilbyderne det de skal?

Les også: Ett minutt på Internett...

Sprikende målinger

Hvis man har oppgradert nettforbindelsen er det nærliggende å kjøre en test av den nye hastigheten. Det finnes mange slike tjenester, den mest populære er speedtest.net, DinSide har Surfometeret, og det finnes mange andre.

Du vil imidlertid oppleve at resultatene vil variere, avhengig av hvilken tjeneste du bruker, og når på døgnet du bruker den. Forklaringen er at de forskjellige tjenestene måler mellom forskjellige plasser på nettet, i en varierende trafikkstrøm.

Derfor er det ikke mulig å få resultater som stemmer godt overens, siden det rett og slett ikke er det samme som måles.

Stadig flere av oss er tilkoblet nettet via fiberkabler, og opplever svært gode hastighetsmålinger, for eksempel hos Speedtest.net. Men i praktiske situasjoner vil hastigheten nesten alltid være betydelig lavere. Det får man ikke gjort noe med.
Stadig flere av oss er tilkoblet nettet via fiberkabler, og opplever svært gode hastighetsmålinger, for eksempel hos Speedtest.net. Men i praktiske situasjoner vil hastigheten nesten alltid være betydelig lavere. Det får man ikke gjort noe med. Vis mer


Hva er "din" hastighet?

Den nettforbindelsen du betaler for har en oppgitt hastighet, men den gjelder bare mellom din ruter og utstyret hos leverandøren. Hastigheten gjelder ikke og kan ikke gjelde videre ut på internett, hvor det er mange som til enhver tid deler på kapasiteten, trafikken varierer hele tiden, og ruten som tilbakelegges kan variere fra pakke til pakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så når du måler hastighet over internett mot flere forskjellige adresser så vil du alltid få forskjellige resultater. Skulle du få like resultater er det bare en tilfeldighet.

En annen ting er at tilbyderne heller ikke har nok kapasitet til at alle skal få "det de har betalt for" samtidig. De må bare sørge for at kapasiteten er stor nok til at alle som bruker linjene til enhver tid får det de har betalt for.

Les også: Slett deg selv fra Internett

Er testene ubrukelige?

Siden det er så mange variable omstendigheter som spiller inn er det lett å forkaste slike tester som ubrukelige.

Men de gir likevel en viss indikasjon av hastigheten på nettforbindelsen din, og måler du mange ganger og registrerer resultatene får du en slags oversikt over middelverdier.

For vår egen del har vi slått oss til ro med at nedlastingshastigheten hjemme varierer mellom 30 Mbps og i overkant av 90 Mbps. Den store variasjonen skyldes at vi er tilkoblet Internett via mobilnettet (4G), der den samlede kapasiteten er langt lavere enn ved kablede tilkoblinger.

Fordelen med en rask internettforbindelse er rett og slett at det ikke er det du selv har valgt, kjøpt og betalt som er en flaskehals. Det er resten av verden som utgjør flaskehalsene, og det er det vel like greit å slå seg til ro med og ikke la seg irritere av.

Flere artikler om bredbånd