Er det minnet eller prosessoren som gjør PCen min ustabil?

Hei!

Jeg har nettopp kjøpt ny PC (uten operativsystem, da jeg har dette), fra en av nettbutikkene. PCen jeg bestilte skulle inneholde en AMD 1.4 GHz Prosessor , to minnebrikker (512 + 256 MB). Etter å ha installert operativsystemet og startet opp PC-en fant jeg en del feil.

1) Prosessoren var klokket til 1.1 Ghz
2) RAMen var klokket til 100 Mhz

Jeg fant ut at dette kunne oppjusteres i BIOS, noe jeg gjorde. Men PCen min er ikke veldig stabil, av og til får jeg beskjed om at det er for lite minne (jeg har 768 MB!!!)

Går det an å finne ut hvor kraftig prosessoren er? Står det skrevet på den? Er det noe program jeg kan bruke for å teste hvor kraftig prosessoren er, og om det er fysisk feil på minnet? Det kan jo tenkes at nettbutikken har gitt meg for eksempel en dårligere prosessor?

Vennligst hilsen
Odd Reidar

Datadoktoren svarer

Hei,

Det er nok mest sannsynlig at prosessoren din er en 1.4 GHz-utgave som skal kjøres på 133 MHz, og ikke 100 MHz som er standard BIOS-innstilling. Dette beror nok på en forglemmelse fra den som satte opp PCen for deg.

I mange tilfeller er (anbefalt) klokkehastighet trykket på selve prosessoren. De programvarebaserte rapportene sier kun hva prosessoren er klokket til for øyeblikket, ikke hva den er ment å kjøre på. Det finnes mange programmer som kan gi deg denne informasjonen, for eksempel Sisoft Sandra (http://www.sisoftware.demon.co.uk). Windows XP viser dette som standard i systeminnstillingene.

Hvis du lurer på om du har feil på minnebrikkene dine, bør du ta en titt på programmet DocMemory, som du kan laste ned fra www.simmtester.com. Husk at å blande forskjellige minnebrikker ofte kan være en utfordring, og med Windows Me vil du uansett ikke kunne utnytte alle de 768 MB dine, noe Windows XP ikke ville ha noen problemer med.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar