Er det lurt med NAS?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,
Jeg har tenkt til å sette opp en nettverksharddisk hjemme hos meg selv, en såkalt NAS.

Jeg har for øyeblikket en router og 4 til 5 Mbit ned og 500 Kb opp fra Telenor. Jeg vil gjerne kunne gå inn fra hvilken som helst PC i Norge når jeg besøker venner, og kunne laste opp og ned filer.

Kommer hastigheten an på vennene mine sitt bredbånd? Vil det lønne seg for meg å bytte til en Gigabit-ruter? Vil størrelsen på harddisken ha noe å si på hastigheten?

Jeg får om en liten stund 30 mbit opp og ned fra Lyse. Vil det ha noe å si for hastigheten for opp og nedlastning fra mine venner?

Mvh. BJ

Datadoktoren svarer

Hei,

Med en NAS-boks og en nettbasert tjeneste som sjekker hvilken IP-adresse ruteren hjemme har for øyeblikket, vil du kunne få tilgang til NAS-disken hvor som helst på Internett.

En slik nettbasert tjeneste er ikke avhengig av en NAS, den fungerer gjennom ruteren din, som så kan bruke en NAS eller en PC som står på til å skrive eller lese filer.

Hastigheten er avhengig av alle tilknytningshastigheter i kjeden. For alle med ADSL er det jo opplastningen som er langsomst, derfor vil du merke både når det skal lastes opp båe fra dine venner og til dine venner, når begge parter har ADSL.

Når du får internettilgang på fiber vil hastigheten fra deg ikke lenger være noen flaskehals. Men så lenge dine venner fremdeles har lav opplastningshastighet vil denne selvfølgelig fremdeles begrense hastigheten på opplastningen.

Gigabit ruter eller hastighet og størrelse på harddisken har ingen ting å si for ytelsen i denne sammenhengen. Av NAS-løsningene vi har testet er det prosessoren i NAS-en som er den største begrensningen lokalt, altså mellom PCer og NAS’en hjemme hos deg.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!