Er det lurt å kjøpe draft-n trådløst nå?

Pre-n, draft-n i versjon 1.0 og 2.0 - er de nyeste og raskeste trådløse produktene uferdige eller det bare byråkrati som tåkelegger?

Den raske -n standarden har brukt lang tid på å komme inn i varmen. Allerede i oktober og november 2005 testet vi rutere fra Linksys og Belkin som baserte seg på en tidlig utgave av brikker fra Airgo utviklet for å støtte den nye standarden.

Men snart ett og et halvt år senere er 802.11n fremdeles ikke noen endelig godkjent standard - hva er status?

Testing i emning

Sertifiseringen tas hånd om av IEEE Wi-Fi Alliance og testing av hvordan eksisterende produkter fra forskjellige leverandører fungerer sammen skal komme i gang i løpet av et par måneder.

Denne testingen vil ta tid, og det er ikke ventet at standarden skal være endelig på plass før i siste halvdel av 2008.

802.11n baserer seg på en betydelig mer komplisert teknologi enn de tidligere trådløse standardene, med flere antenner og avanserte algoritmer som utnytter refleksjonene av signalene fra vegger og gjenstander, i stedet for å hindres av dette. De er dessuten langt grådigere på båndbredde enn 802.11b og g. Derfor er det flere hensyn å ta og det har vært mer kompliserte problemstillinger underveis. Utbredelsen øker hele tiden, og når trådløst nærmer seg hastigheten til kablet ethernet vil enda flere ta dette i bruk.

Er det lurt å kjøpe draft-n trådløst nå?


Gode nyheter

Selv om det ikke er noen direkte kjøpsanbefaling, så viser erfaringene hittil at løsningene fra de forskjellige produsentene fungerer svært bra seg i mellom.

Det er også blitt fastsatt en ny oppdatert spesifikasjon draft n: 2.0. Etter denne skal det ikke være nødvendig med endringer i maskinvaren, eventuelle justeringer skal kunne løses med oppdatert firmware.

Våre egne innledende tester av draft n utstyr bekrefter i hovedsak at dagens produkter har topp ytelse og fungerer bra seg i mellom. Ett nyttig eksempel er D-Link og Apple MacBook Pro som bruker brikker fra forskjellige leverandører - i MacBook Pro sitter det nyeste versjon av Centrino-brikker fra Intel. Disse regner vi med vil være å finne i en meget stor andel av bærbare i tiden som kommer, så det lover godt.

For vår egen del har vi installert ruteren D-Link DIR-655 for langtidstest, og alt vi kommer til å teste av trådløst vil bli testet med denne. Vi vil selvsagt også inlemme konkurrerende 802.11n draft 2.0 produkter i testingen, etter hvert som de blir tilgjengelige.

Siste utgave av klientkort fra D-Link for PCIe og ExpressCard ventes å være i salg først i mai, men vi regner med å kunne teste disse før den tid, også sammen med konkurrerende utstyr.

Foreløpig er det nytt utstyr på gang fra følgende produsenter:
Asus, Buffalo, D-Link, Netgear og Belkin.