Er det kalitetsforskjell på digitale lydutganger?

Hei,

Jeg bruker idag SPDIF digital coax utgangen innebygget på hovedkortet, til å sende filmlyd (xvid etc) via AC3filter og digital RCA kabel til surround anlegget og dens digitale coax inngang.

Spørsmålet er om feks et Creative X-Fi eller Audigy 2 ZS lydkort vil kunne forbedre lydkvaliteten for meg, som har et bra surround stueanlegg som konverterer AC3 signalet fra PC til DTS eller DD5.1 og ut til stuehøyttalerne? Går det evt på kvaliteten til SPDIF utgangen da eller, fordi et digitalt signal er jo digitalt allerede og kan man da få bedre kvalitet egentlig..

Med vennlig hilsen,

Morten

Datadoktoren svarer

Hei,

Lydkvaliteten fra en digital utgang skal ikke endre signalet, det er hele poenget med digitalteknikk. Om det er SPDIF, USB2 eller FireWire, så skal ikke dataene endres underveis fra sender til mottaker. Det er ikke forskjell på lyd-data og andre data i denne sammenhengen.

Du får ikke for eksempel bedre bilde ut av skriveren om du bruker en bedre kabel...

SPDIF skiller seg likevel fra de andre kablene og protokollene ved at det er en enveis forbindelse som dessuten opererer i sanntid. Hvis det av en eller annen grunn skulle oppstå bitfeil i overføringen, så må dette rettes i mottakeren. Det er ikke anledning til å sende beskjed tilbake til avsender om å sende nye data. Derfor er det feilkorrigeringskretser i mottakeren som tar seg av biter av signalet som mangler eller avviker ekstremt fra dataene omkring. Slike avvik kan ikke oppstå i lydbølger, og de blir derfor erstattet med mer sannsynlige verdier basert på dataene før og etter avviket.

I dagens utstyr er det svært sjelden at det er problemer forbundet med dette, det var annerledes i digital-lydens barndom. Men myter er som kjent seiglivede..

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (ebatt)]